Burse - Fonduri mutuale

Ruşii de la Mechel, cu 6.000 de angajaţi în România, vor să-şi facă exit-ul

Ruşii de la Mechel, cu 6.000 de angajaţi în România, vor să-şi facă exit-ul

Ruşii au dat afară peste 6.000 de salariaţi de când au preluat combinatele din România Foto: Mediafax

Autor: Adrian Cojocar

27.09.2012, 00:07 1276

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul companiei, banii din vânzarea activelor neperformante vor fi folosiţi pentru suplimentarea investiţiilor grupului în sectorul minier.

Cele patru combinate româneşti au avut anul trecut afaceri cumulate de 874 mil. euro şi au raportat pierderi de 121,6 mil. euro.
"Pe baza rezultatelor analizei activelor Mechel prezentate de conducerea societăţii, consiliul director al Mechel a aprobat în unanimitate dezinvestiţia următoarelor active, care nu se mai încadrează în strategia companiei: întreprinderile din componenţa diviziei est-europene de oţel a Mechel (din care fac parte combinatele româneşti - n.red.)...", se arată într-un comunicat al reprezentanţilor Mechel.

Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, ruşii ar fi dispuşi să renunţe la cele patru combinate din România, Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila pentru o sumă totală de 150 mil. dolari, combinatele româneşti aflându-se în capul listei de 14 companii pe care ruşii le-au scos la vânzare. Aceeaşi sursă mai spune că vânzarea combinatelor din România este cea mai "problematică" în condiţiile în care au adunat pierderi importante în ultimii ani. Mechel Târgovişte (simbol bursier COS) are cel mai mare preţ de listă, ruşii cerând pe companie 46 mil. dolari, în timp ce pentru Ductil Steel Buzău, care a fost achiziţionat de aceştia în 2008 cu 198 mil. dolari, preţul de vânzare se ridică la 39 mil. dolari. Combinatul de oţeluri speciale Mechel Câmpia Turzii (INSI) şi Laminorul Brăila (LMRU) au fost scoase la vânzare pentru 33 mil. dolari şi respectiv 32 mil. dolari.

"Încă din luna martie, într-o discuţie pe care preşedintele Mechel a avut-o cu sindicatele ni s-a spus că acţionarul majoritar vrea să facă o analiză foarte strictă şi are în vedere ajungerea pe profit în acest an, în caz contrar vrea să vândă sau să închidă capacităţile de producţie neperformante. Este adevărat că în ultimii trei ani toate combinatele Mechel au mers pe pierdere, însă tot ce cumpărăm o facem prin Mechel Divizie şi tot ce vindem prin Mechel Service, aşa că preţurile ni se cam impun", a declarat Gabriel Banu, preşedintele Sindicatului Metalurgistul de la Mechel Târgovişte.

Potrivit calculelor ZF, cele patru companii siderurgice româneşti deţi­nute de Mechel au înregistrat fără excepţie în ultimii trei ani şi jumătate pierderi, care se ridică la peste 1,4 mld. lei (351 mil. euro) şi au datorii care totalizează circa 2,48 mld. lei (552 mil. euro).

Pierderile de anul trecut ale diviziei siderurgice a grupului Mechel, de 232 mil. dolari, au fost determinate în mare parte de rezultatul negativ înregistrat de cele patru companii siderurgice din România, care au adunat anul trecut pierderi de 515,2 mil. lei (167 mil. dolari).

Toate combinatele Mechel de pe plan autohton au probleme financiare şi necesită aporturi de capital din partea acţionarilor, de peste 166 mil. euro, pentru a le aduce pe linia de plutire, din cauză că în urma pierderilor capitalurile proprii (valoarea netă contabilă - n.red.) au devenit negative.

Anul trecut ruşii au făcut producţie record la combinatele româneşti cu pre­ţul acumulării unor pierderi şi mai mari, în speranţa că economiile şi cererea de produse siderurgice vor reveni rapid, lucru care nu s-a întâmplat însă. Pentru a pune capăt pierderilor, ruşii au decis să renunţe la operaţiunile din România.

Anul trecut Mechel, care mai deţine pe plan autohton companiile Mechel Service România şi Mechel Reparaţii Târgovişte, a rulat în România afaceri de 1,08 miliarde de euro, nivel apropiat de cel mai mare combinat din ţară, cel de la Galaţi deţinut de ArcelorMittal.

În 2012 Mechel şi-a redus semnificativ producţia la unele combinate prin închiderea unor capacităţi de producţie neprofitabile şi şi-a propus să disponibilizeze circa 1.500 de angajaţi în încercarea de a ţine costurile sub control, însă acestea au continuat să acumuleze pierderi. Cea mai dificilă situaţie este la Laminorul Brăila (LMRU), ultimul combinat preluat de Mechel în anul 2009, ale cărui afaceri s-au prăbuşit cu 77% în primele şase luni din acest an, de la 481 mil. lei la 110,4 mil. lei (25,1 mil. euro) în primul semestru din 2012.

Afacerile cumulate a trei din cele patru combinate deţinute de grup în România aproape s-au înjumătăţit, ajungând la 732 mil. lei (166,8 mil. euro), iar pierderile cumulate ale acestora au crescut în acelaşi interval cu 76%, la 174,2 mil. lei (aproape 40 mil. euro).

Consiliul director al Mechel a aprobat vineri vânzarea mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde euro, şi pentru finanţarea exploatării miniere Elga, proiect prioritar pentru companie.

Directorul financiar al Mechel Stanislav Ploschenko declara de altfel în luna mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare.

Gabriel Banu spune că dacă în prima parte a anului angajaţii companiei au stat mai mult acasă cu 75% din salariu din cauza comenzilor mici, în ultimele luni compania a revenit la o producţie normală, de circa 45.000 - 48.000 de tone pe lună.

Cea mai mare necunoscută în acest moment este dacă Mechel va reuşi să găsească un cumpărător pentru combinatele din România, de care va depinde menţinerea celor 6.000 de locuri de muncă ale salariaţilor Mechel. "De asta ne temem şi noi, pentru că dacă luăm în calcul faptul că Mechel a plătit pe combinat 4 milioane de dolari şi între timp au transferat o parte din active în Rusia sau le-au casat la fier vechi, atunci 46 de milioane de euro este un preţ mare. Dacă ai privi din perspectiva unui investitor strategic care să dorească să facă cu adevărat treabă, atunci se schimbă situaţia. Noi suntem singurul combinat care dispune de un flux integrat şi producem ţagla necesară prelucrării, o suprafaţă de teren mai mare şi mai multe sectoare productive", a precizat Banu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO