Burse - Fonduri mutuale

Ruşii de la Renaissance au ieşit pe primul loc pentru intermedierea ofertei Petrom

Ruşii de la Renaissance au ieşit pe primul loc pentru intermedierea ofertei Petrom

Milutin Nicolici, directorul Renaissance pe Europa de Sud-Est, şi Ioana Tănase, directorul general al EFG Eurobank Securities, au participat ieri la sediul Ministerului Economiei la deschiderea ofertelor pentru alegerea intermediarului de la Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

04.04.2011, 23:55 195

Banca de investiţii rusă Renaissance, în consorţiu cu BTSecurities (divizia de brokeraj a Băncii Transilvania), EFGSecurities (divizia de brokeraj a grupului elen EFG, proprietarulBancpost) şi Romcapital au obţinut cel mai mare punctaj (92,5puncte) la licitaţia organizată de stat pentru alegereaintermediarului la vânzarea a 9,8% din Petrom, conform unor surseprezente la licitaţia de la Ministerul Economiei-OPSPI.

Consorţiul care include banca rusă şi care s-a format peultima sută de metri reprezintă o surpriză totală pentru piaţă.Renaissance este în top trei bănci de investiţii în Rusia, fiindcontrolată şi condusă de un neozeelandez.

Mihail Prohorov, al doilea cel mai bogat om din Rusia cu o avereestimată la 13,4 mld. $, deţine şi el 50% din Renaissance. Prohorovmai are în proprietate cel mai mare producător de aur din Rusia şiechipa americană de baschet New Jersey Nets şi este unul dintreoamenii de afaceri apropiaţi de premierul rus Vladimir Putin, carel-a şi decorat.

Pe locul al doilea s-a clasat consor­ţiul format din UniCreditşi Goldman Sachs - SUA (68,5 puncte), pe trei a ieşit Alpha Bank cujaponezii de la Nomura (67,7 puncte), pe patru s-a plasatRaiffeisen cu Morgan Stanley (66,2) - consideraţi favoriţii cursei-, iar pe ultimul loc a ieşit ING cu UBS - Elveţia (59,73), conformsurselor citate.

La nivelul ofertei financiare, consorţiul Renaissance ar ficerut un comision de 0,325% din suma pe care statul o va încasa.Dacă statul încasează minimum 500 mil. euro, atât cât speră,comisionul băncii ar fi de 1,62 mil. euro. UniCredit/Goldman ar fioferit 0,74%, iar Raiffeisen şi Morgan Stanley au dat 0,892%.Nomura şi Alpha Bank ar fi cerut 0,7%, iar UBS şi ING 1,1%.

Valoarea tehnică a ofertelor are o pondere de 50%, iar ofertafinanciară de 50%, pe baza acestui lucru realizându-se punctajulfinal. Niciunul dintre reprezentanţii consorţiilor prezente laanunţarea clasamentului nu a contestat public rezultatul, însăanunţul oficial privind câşti­gătorul a întârziat să apară până laînchiderea ediţiei.

Având în vedere că intermediarul va primi acces la toate datelePetrom pentru realizarea prospectului de vânzare, este posibil caOPSPI să reflecteze asupra rezultatului.

OPSPI, care este o structură în cadrul Ministerului Economiei,trebuie să se consulte şi cu Guvernul pe acest subiect. În momentulîn care va fi anunţat câştigătorul va fi semnat şi contractul deintermediere, iar consorţiul selectat va începe să lucreze lapregătirea ofertei.

Renaissance a apărut în spaţiul public acum trei săptămâni cânds-a în­scris în cursa pentru Petrom, iar intenţiile lor au fostmenţionate de către Steven Jennings, CEO-ul băncii de investiţii,într-un interviu pentru ZF.

Victor Cionga, ex-Raiffeisen, a pre­gătit oferta tehnică cu careconsor­ţiul a intrat în cursă şi va lucra la prospectul ofertei devânzare a Petrom. Ceilalţi membri ai consorţiului, BT Securities şiEFG Securities, plus Romcapital, sunt destul de cunoscuţi pe piaţade brokeraj românească.

Avocaţii consorţiului condus de ruşi sunt Cameron McKenna şiStoica & Asociaţii (casa de avocatură a fostului ministru aljustiţiei Valeriu Stoica şi actualul vicepreşedinte al PD-L,partidul de guvernământ).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO