Burse - Fonduri mutuale

Ruşii, veriga slabă din oferta Petrom

Ruşii, veriga slabă din oferta Petrom

Premierul Emil Boc a declarat vineri că România nu este în situaţia de a vinde cu orice preţ şi în orice condiţii

Autor: Andrei Chirileasa

25.07.2011, 00:06 2774

Oferta Petrom, cea mai mare privatizare coordonată de Guvernulcondus de Emil Boc, a eşuat din cauză că in­ter­mediarul -consorţiul condus de ruşii de la Renais­sance Capital, nu a găsitsuficienţi cumpărători pentru pachetul de 9,84% vândut de stat.

"Este un mare eşec al consor­ţiului care a intermediat oferta,dar şi al pieţei", spune Răzvan Paşol, preşedintele fir­mei debrokeraj Intercapital Invest.

Pentru închiderea ofertei ar fi fost nevoie ca in­ves­ti­to­riisă cumpere acţiuni de minimum 390 mil. euro, adică 80% dinnu­mă­rul total de acţiuni scoase la vân­za­re, la pre­ţul minim de0,3708 lei/acţiune. Guvernul şi-a pro­pus să obţină între 485 şi600 mil. euro din vânzarea în­tre­gu­lui pa­chet de acţiuni.Inves­ti­torii de retail erau aş­tep­taţi să cum­pere acţiuni decirca 70 mil. euro, adică 15% din ofertă.

În final, doar 48% din ac­ţiunile puse în vânzare au fostsub­scrise de investitori, potri­vit unor surse din piaţă. Gradulde subscriere nu a fost şi nici nu va fi anunţat oficial, iarinter­mediarii spun că nu pot da detalii privind câţi investitorilocali şi străini au subscris în ofertă, invocând că aceasta esteînţelegerea cu statul.

De cealaltă parte, niciunul dintre reprezentanţii co­mi­siei deprivatizare care a coordonat oferta din partea Gu­vernului nu aputut fi contactat ieri pentru comentarii.

Mem­brii comisiei, care ar fi încasat fiecare între 10.000 şi20.000 de euro pentru această tran­zac­ţie, potrivit estimă­ri­lorZF, sunt cei care au optat pentru mecanismul com­plex propus deintermediari pen­tru vânzarea acţiunilor, res­pec­tiv anunţareaunui preţ ma­xim şi apoi a unui preţ mi­nim şi alocarea acţiunilorîn funcţie de cel mai mare preţ şi de mo­men­tul subscrierii, carei-a bulversat pe investitorii locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO