Burse - Fonduri mutuale

S-a încheiat saga: Electrica semnează cu Fondul Proprietatea o înţelegere de 752 milioane de lei pentru achiziţionarea participaţiilor în cadrul celor patru filiale

S-a încheiat saga: Electrica semnează cu Fondul...

Autor: Dan Grigore Ivan

17.07.2017, 00:08 978

Negocierile dintre cele două părţi datează din 2014, ultima ofertă, cea din mai 2016, fiind respinsă de Fondul Pro­prietatea din cauza preţului prea mic oferit de către distribuitorul de energie electrică. 

Atunci Electrica oferea Fondului Proprietatea 790 milioane lei, însă dorea şi transferul dividendelor de 106 milioane lei cuvenite iniţial Fondului, conducând la o valoare reală a tranzacţiei de 684 milioane lei pentru participaţia de 22% în cadrul celor patru filiale.

Fondul dorea atunci de la Electrica 805 milioane lei pentru cele patru pachete minoritare primite de la statul român în 2005, la înfiinţarea Fondului Proprietatea, însă oferea şi 36 milioane lei (din cele 106 milioane lei) dividende cuvenite FP iniţial, rezultând o valoare reală de 769 milioane lei.

De această dată, dividendele din 2016 vor fi încasate de FP. „Acţiunile vor fi dobândite de Electrica împreună cu toate drepturile ataşate acestora în conformitate cu legislaţia aplicabilă, incluzând dreptul de a primi dividend, cu excepţia dividendelor aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2016, care rămân a fi încasate de Fond, astfel cum a fost deja aprobat în Adunările Generale ale Acţionarilor Filalelor din data de 17 mai 2017“, se arată în comunicatul celor două părţi.

În dezideratul său de a reduce discountul acţiunii faţă de valoarea VUAN-ului, Fondul Proprietatea s-a angajat în opt programe de răscum­părare până în prezent şi a fost protagonistul unora dintre cele mai mari tranzacţii de pe bursa de la Bucureşti din ultimii ani.

Tranzacţia dintre cei doi emitenţi de la Bucureşti este programată a se încheia înainte de 1 noiembrie.

„Partea intenţionează să semneze documentaţia contractuală aferentă tranzacţiei preconizate după obţinerea aprobărilor necesare corporative şi din partea acţionarilor, la nivelul Electrica şi al filialelor, până în data de 31 octombrie 2017“, continuă comu­nicatul reprezentanţilor Electrica.

Fondul Proprietatea este al doilea cel mai tranzacţionat emitent de la Bucureşti, după ce în ultimul au fost tranzacţionate titluri FP în valoare de 1,31 miliarde lei, ce au condus la o apreciere a valorii de piaţă a acestuia cu 10%, până la o capitalizare bursieră de 8,58 miliarde lei (1,86 miliarde euro).

Electrica s-a listat pe piaţa de capital bucureşteană în iunie 2014, prin vânzarea unui pachet de acţiuni ce reprezenta 51% din capitalul social al distribuitorului de energie electricaă, tranzacţie în urma căreia Electrica a strâns aproape 2 miliarde lei.

Capitalizarea bursieră din prezent a acesteia este de 4,75 miliarde lei (1,03 miliarde euro), de la începutul acestui an fiind tranzacţionate acţiuni EL în valoare de 291,3 milioane lei.

Electrica a plătit un dividend brut de 0,7415 lei per titlu, echivalentul unui randament de 5%, sub media divi­dendului oferit pe piaţa bucureşteană, respectiv 8%, cel mai mare nivel din întreaga lume.

grigore.ivan@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO