Burse - Fonduri mutuale

S-a listat a doua emisiune de titluri de stat la 5.000 de lei. Dobânda e de 4,75% pe an

S-a listat a doua emisiune de titluri de stat la 5.000 de...

Autor: Roxana Pricop

25.09.2014, 13:56 1867

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că azi, 25 septembrie, a intrat la tranzacţionare o nouă emisiune de obligaţiuni de stat cu valoarea nominală de 5.000 de lei. Rata de dobândă este de 4,75% pe an iar maturitatea titlurilor este 24 februarie 2025.

Plata dobânzii se face anual. Valoarea totală a emisiunii este de 734 milioane de lei. Acesta este a doua emisiune listată la bursă de Ministerul Finanţelor cu valoare nominală de 5.000 de lei. În luna aprilie, a intrat la tranzacţionare prima emisiune de titluri de stat cu valoarea nominală de 5.000 de lei. Valoarea totală a obligaţiunilor a fost de 440 milioane de lei, cu o dobândă de 4,75% şi o maturitate de cinci ani. Ministerul Finanţelor a redus valoarea nominală de la 10.000 de lei la 5.000 de lei pentru a face acest tip de investiţii mai accesibile pentru investitorii mici.

Titlurile de stat tranzacţionate pe bursă pot fie cumpărate de la o firmă de brokeraj care oferă servicii de in­termediere pe această piaţă. În cazul unei firme de brokeraj este necesară des­chi­derea unui cont de tranzac­ţio­nare, iar comisionul de tranzacţio­na­re plătit brokerului pentru fiecare ordin este de 0,1%- 0,2% din valoarea tranzacţiei.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul Finanţelor prin care statul român se împrumută de pe pieţele financiare pentru o perioadă de trei, cinci sau zece ani. Pentru fiecare titlu emis, statul plăteşte o dobândă anual, semestrial sau trimestrial. Dobânda este mai mare sau mai mică, în funcţie de câţi ani are maturitate respectivul titlu. Titlurile de stat asigură un confort deţinătorilor pentru că sunt investiţii lipsite de risc. De obicei, clienţii care cumpără titluri de stat fie caută diversificare, fie au aversiune la risc şi caută o alternativă la depozitele bancare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO