Burse - Fonduri mutuale

Salt de 17% pe bursă în doar câteva zile pentru acţiunile Băncii Carpatica

Salt de 17% pe bursă în doar câteva zile pentru...

Autor: Roxana Pricop

28.08.2014, 00:04 914

Acţiunile Băncii Comerciale Car­patica (BCC) au crescut cu 17% în ultimele şapte şedinţe de tranzac­ţionare, până la preţul de 0,0855 lei/titlu, investitorii reacţionând puternic la informaţiile că mai multe fonduri de investiţii ar concura să intre în acţionariatul băncii.

Titlurile băncii au crescut cu până la 8,7% în şedinţa de ieri, pe rulaje de peste 10 milioane de acţiuni, maximul ultimei luni, după ce agenţia de presă Mediafax a anunţat marţi, citând surse din piaţă, că fondul de investiţii JC Flowers, înfiinţat de un fost partener şi executiv la Goldman Sachs, concurează cu AnaCap şi Axxess Capital pentru a intra în acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica.

De la începutul anului, acţiunile băncii au crescut cu 24%, alimentate în principal de informaţiile din piaţă privind o posibilă preluare. În iulie, patru investitori ar fi primit accesul la camera de date a instituţiei de credit. Banca are în prezent o capitalizare de 247,6 milioane de lei (56 milioane de euro). Carpatica dispunea de active de 3,3 miliarde de lei la 30 iunie 2014, care o poziţionează pe locul 20 în piaţă.

Analiştii consultaţi de ZF susţin că sunt şanse mari ca în acest an să aibă loc o tranzacţie, însă acest lucru va depinde şi dacă investitorii vor ajunge la o înţelegere de preţ cu omul de afaceri Ilie Carabulea, cel care a fondat banca şi deţine cel mai mare pachet de acţiuni.

Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al băncii. Investitorul care va fi selectat ar putea achiziţiona pachetul deţinut de Carabulea, potrivit Mediafax.

În martie, BNR a suspendat dreptul de vot pentru Ilie Carabulea, aflat în arest, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea.

Ulterior, BNR a extins cu încă patru persoane grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Carpatica, incluzând şi noii acţionari care au preluat titluri de la Corneliu Tănase, întrucât Ilie Carabulea a finanţat o parte din achiziţii.

Nu este însă pentru prima oară când apar informaţii în piaţă cu privire la interesul exprimat de investitori pentru achiziţia unui pachet de acţiuni la Carpatica.

În 2008, Commerzbank, una dintre cele mai puternice bănci germane, ar fi purtat discuţii pentru preluarea băncii. Tot în 2008, americanii de la GE Money şi grupul elen Alpha Bankar ar fi fost interesaţi de bancă, pentru ca mai recent, în 2011, fondul de investiţii AnnaCap să fie interesat de achiziţia unui pachet de acţiuni la bancă.

Nu s-a concretizat însă nicio tranzacţie până în prezent, preţul oferit de potenţialii investitori nefiind acceptat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO