Burse - Fonduri mutuale

Samsarii cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. €

Ziarul Financiar a cerut în aprilie 2013 guvernului Ponta să nu îşi asume răspunderea pentru noua lege a retrocedărilor pentru că sistemul complicat de despăgubire prin video-licitaţii şi achiziţii cu puncte va face ca principalii beneficiari să fie cesionarii de dosare  şi nu foştii proprietari, la fel cum s-a întâmplat şi cu Fondul Proprietatea.

Ziarul Financiar a cerut în aprilie 2013 guvernului Ponta să nu îşi asume răspunderea pentru noua lege a retrocedărilor pentru că sistemul complicat de despăgubire prin video-licitaţii şi achiziţii cu puncte va face ca principalii beneficiari să fie cesionarii de dosare şi nu foştii proprietari, la fel cum s-a întâmplat şi cu Fondul Proprietatea.

Autor: Roxana Pricop

15.12.2014, 00:09 4708

La un an de la noua Lege a retrocedărilor 165/2013, numită şi „legea cu puncte“, s-a dezvoltat o piaţă gri unde se tranzacţionează la o treime din valoare decizii ale ANRP (Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor) de compensare cu puncte.

ZF a cerut în aprilie 2013 guvernului Pon­ta să nu îşi asume răspunderea pentru noua lege pentru că sistemul complicat de despă­gu­bire prin video-licitaţii şi achiziţii cu puncte va face ca principalii beneficiari să fie cesionarii de dosare  şi nu foştii proprietari, la fel cum s-a întâmplat şi cu Fondul Proprietatea.

Internetul este plin de anunţuri de tipul „Ai puncte ANRP şi doreşti să le vinzi? Intraţi aici“ sau „Cumpăr decizii ANRP de compensare prin puncte, emise în baza Legii 165/2013. Plata se face pe loc. Rog seriozitate“, prin care persoane private cumpără puncte cu care din 2016 vor putea participa la licitaţii unde sunt scoase la vânzare terenuri şi imobile de la stat din cadrul fondului naţional imobiliar.

Acest fond va fi un fel de Proprietatea II, doar că nu va fi format din pachete minoritare de acţiuni la companiile din energie (Petrom, Hidroelectrica, Romgaz), ci din terenuri, imo­bile şi păduri. În fondul naţional imobiliar ar urma să intre o suprafaţă de 400.000 de hectare formată din terenurile aflate în prezent în administrarea ADS, terenurile institutelor şi staţiunilor de cercetare şi ale ministerelor.

De asemenea, Romsilva mai dispune de 3,2 milioane de hectare de pădure. Potrivit evaluărilor făcute de ZF în 2013, valoarea estimată a acestui fond naţional imobiliar este de 11 miliarde de euro, valoare care va putea fi cumpărată cu puncte din 2016. „Tranzacţionarea drepturilor litigioase nu este ilegală. În trecut abuzurile au apărut atunci când cel care cumpăra dosarul de despăgubire găsea rezolvare în scurt timp la ANRP, în condiţiile în care fostul proprietar aştepta cu anii. Al doilea abuz apărea la evaluarea dosarului, care atunci când intra în posesia unui anumit cum­părător, cu influenţe în sfera politică şi la ANRP, era supraevaluat“, a spus avocatul Iulian Lepa, specializat în retrocedări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO