Burse - Fonduri mutuale

Şantierul 2 Mai se aşteaptă la beneficii nule din parteneriatul cu Daewoo la Mangalia

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

27.08.2015, 00:00 371

Şantierul Naval 2 Mai (STNM), o firmă controlată de stat care este partenerul grupului coreean Daewoo în cadrul Şantierului Naval Mangalia, nu se aşteaptă să obţină curând vreun beneficiu financiar de pe urma companiei mixte, ale cărei pierderi s-au multiplicat anul trecut de şapte ori. Principala activitate a companiei de stat este administrarea participaţiei de 49% la şantierul naval Daewoo Mangalia, unde pachetul majoritar îl deţine grupul sud-coreean.

Şantierul Mangalia a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 914 mil. lei, în scădere cu 23% faţă de 2013, şi pierderi record de 700 milioane de lei, de aproape şapte ori mai mari decât în 2013.

„Obiectul principal de activitate nu a produs venituri nici în anul 2014 şi nici în semestrul I 2015. Dividendele aşteptate de la societatea mixtă SC Daewoo Mangalia Heavy Industries SA nu au venit şi se prelimină că nu vor veni nici în anul 2015“, arată reprezentanţii Şantierului Naval 2 Mai în raportul semestrial. Mesajul companiei de stat vine în contextul speculaţiilor în presă privind posibilitatea ca şantierul Mangalia să fie lichidat de către acţionarul majoritar, sau la cererea unui finanţator, din cauza pierderilor imense acumulate în ultimii ani.

Afacerile Şantierului 2 Mai, din producţia elementelor de metal şi închirierea terenurilor, au crescut cu 16% în semestrul I, la 9,99 mil. lei, iar profitul s-a dublat, la 251.580 lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO