Burse - Fonduri mutuale

Săptămâna viitoare se decide soarta Oltchim, dar şi a omului care conduce de peste 20 de ani cel mai mare combinat chimic al ţării

Roibu, care este de 20 de ani director general, spune că este dispus să demisioneze dacă nemţii de la PCC garantează restructurarea combinatului.

Roibu, care este de 20 de ani director general, spune că este dispus să demisioneze dacă nemţii de la PCC garantează restructurarea combinatului.

Autor: Adrian Ionut Cojocar

26.08.2011, 00:06 1768

Situaţia de la Oltchim Râm­ni­cu Vâlcea (OLT) se complică pe zi ce trece, de curând Con­stantin Roibu, care se află la conducerea combinatului chi­mic de peste 20 de ani, a cerut într-un mod voalat ajutorul principalului inamic al său, minoritarii de la PCC, pentru a redresa activitatea Oltchim şi a susţine cu finanţare compania în schimbul retragerii lui din funcţia de director general.

"În condiţiile în care PCC SE se an­ga­jează în faţa acţionarilor în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 29/30 august 2011 şi semnează un contract cu Ministerul Economiei prin care garantează îndeplinirea acestor condiţii pe care le-a vehiculat în presă în repetate rânduri, eu îmi prezint demisia în scris în acelaşi moment cu semnarea contractului", a spus şeful Oltchim.

Declaraţiile lui Roibu vin în con­tex­tul în care Oltchim a trimis recent o treime din angajaţi în şomaj tehnic până la sfârşitul acestei luni din cauza imposibilităţii companiei de a-şi asigura capitalul de lucru. Nu este prima dată când Constantin Roi­bu recurge la trimiterea anga­ja­ţilor în şomaj, în condiţiile în ca­re combinatul din Râmnicu Vâl­cea se află pe pierdere şi lu­crea­ză mult sub capacitatea pro­iectată de circa trei ani, fapt ce arată situaţia critică în care se află compania în pre­zent. Totuşi, conducerea com­paniei avea mari spe­ran­ţe că repornirea secţiei de petrochimie de pe plat­for­ma rafinăriei Arpechim Piteşti, pe care a cumpărat-o în decembrie 2009 de la Petrom şi în care a investit peste 52 mil. euro va urca producţia combi­na­tu­lui şi va contribui la redresarea situaţiei financiare.

PCC refuză categoric colaborarea cu Roibu şi cere demisia acestuia

Nemţii de la PCC, care deţin 18,2% din acţiunile Oltchim, au respins însă propunerea lui Roibu şi au precizat că vor redresa şi restructura activitatea com­bi­natului numai după ce vor prelua con­trolul în cadrul unui proces trans­parent de privatizare.

Grupul PCC este controlat de omul de afaceri german Waldemar Preussner şi a intrat în acţionariatul Oltchim în 2007, când a preluat pachetul deţinut de fon­dul de investiţii Broadhurst. PCC a blo­cat de-a lungul ultimilor trei ani efor­tu­rile conducerii Oltchim privind re­du­ce­rea datoriilor, adresându-se Comisiei Eu­ropene, şi a intrat astfel în conflict des­chis cu Roibu, care-i acuză pe nemţi că vor să preia combinatul şi să-l închidă pen­tru a scăpa de concurenţă.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca până la finele anului să demareze priva­ti­zarea Oltchim, iar PCC s-a aliat cu fon­dul de investiţii britanic Carlson Ven­tures în vederea participării la priva­ti­zare. PCC şi Carlson deţin împreună aproape 33% din acţiunile Oltchim, iar statul are 55%.

Săptămâna viitoare are loc adu­na­rea gene­rală la Oltchim, care este una din­tre cele mai încărcate din punctul de ve­dere al numărului de propuneri ce vor fi dis­cutate de acţionarii companiei, în con­di­ţiile în care disputa din­tre condu­ce­rea so­cietăţii şi acţionarii mi­noritari este mai aprinsă decât oricând. Astfel, pe ordinea de zi a adunării extraor­di­na­re acţionarii vor discuta şi vor lua decizii pri­vind 10 propuneri distincte şi alte 18 pro­puneri care se află pe ordinea de zi a adunării ordinare.

Ministerul Economiei îi îngrădeşte puterile lui Roibu

Una dintre cele mai importante punc­te de pe ordinea de zi a acţionarilor de săptămâna viitoare este discutarea pro­pu­nerii înaintate de Ministerului Eco­no­miei privind separarea funcţiei de pre­şedinte de cea de director general, care dacă va fi acceptată va face ca Roi­bu să-şi piardă funcţia de preşedinte al Olt­chim, iar influenţa lui în cadrul com­pa­niei se va reduce semnificativ.

Constantin Roibu, care este de pes­te 20 de ani director general al Oltchim, iar de zece ani este şi preşedinte al Con­si­liului de Administraţie, ar putea da de acum înainte socoteală unui preşedinte nu­mit de minister şi care să evalueze toa­te mişcările pe care acesta le face în companie.

Tot săptămâna viitoare acţionarii vor mai discuta obiectivele şi criteriile de performanţă ale directorului general, în speţă Constantin Roibu, şi direc­to­ru­lui economic. Oltchim a raportat în fie­care din ultimii trei ani pierderi de peste 200 mil. lei şi a încheiat primele şase luni din 2011 cu un rezultat negativ de 70,3 mil. lei (16,7 mil. euro).

Roibu cere acordul acţionarilor pentru finanţări de 250 mil. euro

Acţionarii Oltchim vor mai discuta săp­tămâna viitoare atragerea unor cre­dite în valoare de 150 mil. euro pentru ca­pital de lucru necesar funcţionării la ca­pacitate a complexului Oltchim - Ar­pechim şi a altor 100 mil. euro pentru investiţii la combinat şi în activitatea de petrochimie. Compania are nevoie în prezent numai la Oltchim de capital de lucru în valoare de 70 mil. euro, a arătat Roibu în scrisoarea înaintată nemţilor de la PCC. Aceştia din urmă au cerut conducerii Oltchim să prezinte în detaliu destinaţia sumelor pe care conducerea vrea să-i atragă de la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO