Burse - Fonduri mutuale

Şapte companii au adus câştiguri de peste 50% în ultimul an pe bursă

Autor: Adrian Cojocar, Roxana Pricop, Stefan Musgociu

07.09.2013, 19:52 1782

După mai mulţi ani în care companiile de construcţii au fost într-un con de umbră pe bursă din cauza scăderii activităţii din sector, unele dintre ele au revenit în prim-plan ca urmare a interesului manifestat de unii investitori pentru a le prelua sau pentru a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni.

De exemplu, cine anticipa că Impact Developer&Contractor, care în anii anteriori a înregistrat pierderi semnificative, îşi va schimba acţionarul principal ar fi putut să câştige 70% în primele opt luni ale anului. Firma a fost preluată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu care trebuie să deruleze în termen de două luni de la preluare o ofertă publică obligatorie.

Un câştig similar, de 63%, putea fi obţinut şi cu acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), acolo unde SIF Banat-Crişana, condus de Dragoş Bîlteanu, a preluat pachetul de control de la familia omului de afaceri Mircea Timofte.
Aceste tranzacţii erau însă foarte greu de anticipat la începutul anului şi puţini investitori de pe bursă au profitat de creşterile acţiunilor din sectorul de construcţii.

Producătorul de piese şi subansambluri auto Uamt Oradea (UAM) a obţinut în primele şase luni ale acestui an un profit net de 6,5 mil. lei, faţă de un câştig net de 277.000 de lei în perioada similară a anului trecut. Creşterea profitului a fost susţinută de avansul afacerilor, care s-au majorat cu 33% în prima jumătate a anului, până la 66 mil. lei (15 mil. euro).

Rezultatele în creştere s-au datorat cel mai probabil comenzilor mai mari primite de la Dacia, care anul trecut era de departe cel mai mare client al Uamt, cu o pondere de peste 93% din vânzările societăţii şi care a ajutat compania să-şi sporească afacerile şi în anii precedenţi.

Potrivit celor mai recente raportări transmise Bursei, omul de afaceri Cătălin Chelu controlează, prin intermediul mai multor firme, un pachet de circa 24% din acţiunile Electroargeş. În acţionariat se regăseşte şi Bran Oil din Galaţi (29,68% din acţiuni), firma deţinută de o persoană fizică, Viorel Branea, şi Tudor Dumitru (puţin peste 5% din titluri).

Electroargeş a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 84,7 milioane lei (19,3 milioane euro), cu 16% peste cea din perioada similară a anului trecut, însă profitul net a scăzut cu 12%, la 5,6 milioane lei (1,5 milioane euro).

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu este cel mai mare acţionar al Impact, cu 38% din acţiuni. Al doilea acţionar ca mărime este Adrian Andrici, cu 13,8% din acţiuni. Un vehicul de investiţii controlat de compania suedeză East Capital deţine 10,1% din acţiuni.

Transilvania Construcţii a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 14,8 milioane de lei (3,4 milioane de euro), în scădere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 974.000 de lei (222.000 de euro). În prima jumătate a anului trecut, firma a consemnat o cifră de afaceri de 17,7 milioane de lei şi un profit de 1,9 milioane de lei.

Compania de construcţii din Cluj are în portofoliul de lucrări inclusiv construcţia a două tribune pentru stadionul echipei de fotbal CFR Cluj şi este în prezent una dintre cele mai valoroase companii de construcţii de pe bursă.
SIF Banat-Crişana (SIF1) a cumpărat la sfârşitul lunii august 29,22% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), printr-un deal de 13,8 milioane de lei (3,1 milioane de euro), de la Gabriela-Camelia Timofte, soţia preşedintelui consiliului de administraţie al firmei, Mircea Timofte. Acesta mai deţine 30,14% din acţiuni.

Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH), controlat de omul de afaceri Marian Petre Miluţ, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 32,9 mil. lei (7,4 mil. euro), mai mare cu 22% faţă de intervalul similar din 2012. Până la sfârşitul anului compania estimează o creştere cu 15% a vânzărilor faţă de anul trecut.
Profitul Prefab s-a diminuat de aproape două ori în primele şase luni, la 447.000 de lei, pe seama rezultatului operaţional care a coborât cu 9,4% şi a ajuns la 2,58 mil. lei, potrivit situaţiilor financiare publicate astăzi de companie.

Rompetrol Well Services (Petros), companie din grupul Rompetrol specializată în servicii la pompă, şi-a majorat vânzările în primul semestru cu 45%, până la 58 de milioane de lei (13,1 mil. euro), iar compania a obţinut în această perioadă un profit record de 16,1 mil. lei (3,6 mil. euro), de 2,5 ori mai ridicat faţă de cel din intervalul similar din 2012.
 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO