Burse - Fonduri mutuale

Scăderea acţiunilor Petrom a şters 236 mil. lei din averea Fondului Proprietatea în noiembrie

Scăderea acţiunilor Petrom a şters 236 mil. lei din...

Autor: Roxana Pricop

16.12.2015, 00:05 619

Fondul Proprietatea (FP) a înche­iat luna noiembrie cu active nete de 11,61 miliarde de lei (2,6 mld. euro), în scădere cu 2,5% faţă de luna anterioară. Declinul averii a fost cauzat în principal de scăderea acţiunilor Petrom, cea mai importantă deţinere din portofoliu, cu aproape 7% în noiembrie.

Mai exact, participaţia de 18,9% din ca­pitalul Petrom valora 3,252 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie, cu 236 mil. lei mai puţin decât la finalul lunii octombrie. Scă­derea activelor FP a fost de 323 milioane de lei în noiembrie, deprecierea participaţiei Pe­trom contribuind cu peste 70%. Diferenţa de circa 100 mil. lei în depreciere a provenit şi din scăderea raportată de acţiunile Romgaz, a treia cea mai valoroasă participaţie din por­to­fo­liul FP cu o pondere de circa 5,5% în active. În luna noiembrie, acţiunile Romgaz s-au de­preciat cu aproape 3%, atingând noi minime istorice. Fondul Proprietatea mai deţine 5,9% din capitalul Romgaz după ce în oc­tom­brie a vândut un pachet de peste 4% din capitalul companiei pentru 456 milioane de lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Valoarea unitară a activului net la FP este de 1,1074 lei/acţiune, în scădere cu 8% faţă de începutul anului. Cotaţia acţiunilor FP pe bursă este de 0,79 lei/unitate, astfel că se menţine un discount de tranzacţionare de circa 30% faţă de activul net.

De la începutul anului, activele nete ale fondului au scăzut cu 12%, potrivit calculelor ZF. Fondul a distribuit în acest an circa 500 mil. lei din capital şi a vândut participaţia la Romgaz pentru 456 mil. lei, deprecierea acţiunilor Petrom cu peste 25% în acest an fiind un alt factor important ce a contribuit la scăderea activelor FP. Spre comparaţie, acţiunile FP au scăzut în acest an cu peste 11%.

Profitul FP după primele 11 luni din an este de 793 milioane de lei, în uşoară scădere faţă de finalul lunii octombrie. Pentru acest an, fondul şi-a bugetat un profit net de 487 milioane de lei.

Recent, fondul a convocat acţionarii pe 27 ianuarie în Adunare Generală Extraordinară pentru a aproba distribuţia a 549 milioane de lei din capitalul social prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei.

Acţionarii vor avea de încasat câte 0,05 lei/acţiune, distribuţie echivalentă unui randament al dividendului de circa 6%.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Aceasta este cea de-a treia operaţiune de distribuţie de capital după ce în 2015 şi în 2014 fondul a plătit acţionarilor peste 1,1 miliarde de lei din capitalul social prin redu­cerea valorii nominale de la un leu la 0,9 lei în prezent.

Ultimul an în care fondul a plătit dividende a fost 2013 din profitul realizat în 2012. Atunci fondul a plătit un dividend brut de 0,04089 lei/titlu. Dividendele sunt impozitate la sursă cu 16%, în timp ce distribuţiile de capital nu sunt impozitate.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP, cu o deţinere de circa 20% din capital, ar avea de încasat circa 109 mil. lei din distribuţiile pe care le va face fondul anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO