Burse - Fonduri mutuale

Scăderi pe linie la Petrom în T1: profit cu 19% mai mic, până la 1 mld. lei. Rezultatele au fost afectate de „povara fiscală şi de mediul de piaţă deteriorat“

Petrom, compania cu cea mai mare reţea de benzinării din România, cuprinzând circa 500 de staţii, de anul trecut plăteşte o taxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze naturale.

Petrom, compania cu cea mai mare reţea de benzinării din România, cuprinzând circa 500 de staţii, de anul trecut plăteşte o taxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze naturale.

Autor: Roxana Petrescu

14.05.2014, 00:08 386

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a încheiat primele trei luni ale acestui an cu un profit net de 1,075 miliarde de lei (238,7 milioane de euro), în scădere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu un business mai mic cu 9%. Rezultatele reflectă scăderile cu care s-a confruntat compania pe fiecare segment de activitate, dar şi schimbările din mediul fiscal.

Profitul net raportat de companie este puţin sub media estimată de analişti care indicau un câştig de 1,1 miliarde de lei. Cei mai pesimişti analişti, care au participat la un sondaj realizat de Reuters, estimau că Petrom va raporta în primul trimestru un profit de 1,017 miliarde de lei, iar cei mai optimişi prognozau un profit de 1,175 miliarde de lei.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.

„Performanţa noastră financiară din trimestrul I 2014 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, îm­preună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele operaţionale şi de management al costurilor în toate diviziile de activitate“, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

De anul trecut, compania plăteşte o taxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze naturale, iar de la finalul acestei luni compania va plăti o taxă pe construcţii speciale, estimată de conducerea Petrom la o valoare de 70-100 de milioane de dolari. Taxa încă nu se aplică, dar compania a inclus efectele acesteia în rezultatele anunţate în primul trimestru. Prima tranşă a acestei taxe se va plăti pe 26 mai, iar a doua tranşă se va plăti la finalul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO