Burse - Fonduri mutuale

Scandalul de la Deva l-a costat pe Prunea fotoliul de presedinte al Broker

Scandalul de la Deva l-a costat pe Prunea fotoliul de presedinte al Broker

Petru Prunea

30.03.2009, 00:00 56

Petru Prunea, unul dintre fondatorii Broker Cluj si care a condus societatea in ultimii 15 ani inca de la infiintare, a fost revocat din functia de presedinte al firmei de intermediere in urma sedintei de joi a Consiliului de Administratie, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori.

Pozitia a fost ocupata de Anton Ionescu, 69 de ani, fost ministru al transporturilor in guvernarea Ciorbea, care este de asemenea unul dintre principalii actionari ai Broker, cu o detinere de 4,16% din actiuni.
Petru Prunea, 63 de ani, are o participatie de 3,5% din companie si ocupa in continuare functiile de membru al Consiliului de Administratie si pe cea de director general al Broker Cluj. Prunea a condus Broker Cluj de la infiintare, in 1994, fiind artizanul dezvoltarii companiei si a listarii acesteia la Bursa, in 2005. Problemele din ultima perioada ale societatii, care au culminat cu scandalul legat de frauda de la agentia din Deva, au starnit insa nemultumirea unui grup de actionari, acesta fiind si motivul care a condus la schimbarea lui Prunea. La acest lucru a contribuit si scaderea puternica a actiunilor, Broker avand in prezent o capitalizare de 8 mil. euro, fata de aproape 160 mil. euro la mijlocul lui 2007.
La inceputul acestui an, CNVM a suspendat pentru doua saptamani activitatea Broker Cluj, dupa ce sefa agentiei din Deva a fost acuzata ca ar fi fraudat o serie de clienti. Scandalul a dus si la o scadere puternica a actiunilor.
"Deva si mai apoi neregulile constatate la Baia Mare sunt un exemplu in sprijinul deciziei luate de noi pentru schimbarea lui Prunea si a faptului ca nu s-au luat deciziile corespunzatoare. La un moment dat s-a facut o sesizare si s-a lasat sa continue activitatea respectivei directoare fara a se lua masuri drastice in acest sens prin demiterea acesteia sau alte masuri", spune Anton Ionescu.
Prunea sustine insa ca demiterea sa blocheaza activitatea Broker.
"Problema cu demiterea este ilegala pentru ca in statut se precizeaza ca deciziile se iau de presedintele director general. Activitatea Broker este blocata la ora actuala pentru ca presedintele nu poate decide nimic ca nu e director general si eu nu semnez nimic ca nu sunt presedinte", a declarat Prunea.
Disensiunile dintre Prunea si unii membri din conducere, respectiv Anton Ionascu si Intervalco, doi dintre principalii actionari ai societatii, au inceput sa iasa la suprafata anul trecut, cand reprezentantul acesteia din urma, Martin Miron, a demisionat din Consiliul de Administratie dupa ce in prealabil a blocat fuziunea societatii cu firma de brokeraj Transilvania Capital din Miercurea Ciuc.
La acea data, Prunea si-a exprimat public nemultumirea fata de faptul ca actionarii Broker s-au opus fuziunii cu societatea de brokeraj.
"S-au opus pentru a nu-si pierde pozitia in actionariat chiar daca fuziunile erau extrem de avantajoase pentru firma. In timp s-au consolidat unii actionari si au inceput sa comande ei. S-au luat decizii in interes propriu care au afectat interesul societatii", este de parere Petru Prunea.
Pana in 2007, firma si-a consolidat continuu pozitia pe piata, ajungand la un moment dat unul dintre primii trei jucatori din punct de vedere al intermedierilor realizate in ciuda faptului ca nu se bucura de sprijinul unei banci mari, ca in cazul celorlalti intermedieri din top.
La acest lucru a contat si politica agresiva de atragere a capitalurilor in companie prin majorari de capital si dezvoltarea unei retele de sucursale cu un mare grad de acoperire la nivel national.
"Am fost de parere ca politica de majorari trebuia sa fie mai temperata ca sa se poata consolida rezultatele. Aceste operatiuni s-au facut cu eforturi mari, cu imprumuturi de la banci ca eu si alti actionari sa tinem ritmul", spune Prunea.
In ultimii ani, Broker a atras de la actionari peste 40 de milioane de lei, bani care alaturi de alte castiguri au fost investiti in actiuni pe Bursa in valoare de peste 107 milioane de lei. Participatiile respective mai valorau la finele lunii ianuarie doar 27,2 mil. lei (6,3 mil. euro), pe fondul scaderilor drastice inregistrate de Bursa.
"Este bine ca actionarii au venit cu niste bani in societate. Banii s-au folosit corespunzator. N-am putut sa prevedem aceasta criza cum n-a facut-o nici castigatorul premiului Nobel pentru economie. S-a schimbat trendul pietei. Asta-i viata", spune Anton Ionescu, noul presedinte al Broker Cluj.
Ca urmare, profitul Broker s-a diminuat in 2008 la doar 1,3 mil. lei fata de un castig record de 38,3 mil. lei obtinut cu un an in urma, iar pe fondul rulajelor foarte scazute ale Bursei firma a trecut pe pierdere in primele luni ale anului.
Noul presedinte al Broker spune ca printre motivele inlocuirii lui Prunea se numara incadrarea societatii in conditiile minime impuse de CNVM pentru un SSIF prin separarea functiilor de decizie, executie si control, respectiv timpul redus acordat de Prunea activitatii Broker.
"Am considerat ca datorita faptului ca Prunea este extrem de ocupat, fiind profesor universitar la mai multe universitati, membru in CA al mai multor societati din Cluj si din tara, nu are timp efectiv pentru a se ocupa de activitatea Broker, dat fiind si gradul de complexitate al acesteia", spune Ionescu.
El a mai precizat ca prima urgenta a lui este sa puna la punct toate neregulile si neajunsurile constatate de CNVM in activitatea Broker si luarea de masuri privind minimizarea in continuare a costurilor, pe care nu a vrut sa le faca publice inca. Acestea din urma ar avea rolul de a optimiza activitatea societatii.
Actiunile Broker au crescut puternic saptamana trecuta, inclusiv vineri, dupa anuntul schimbarii lui Prunea, cand au castigat 12% pe o piata in scadere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO