Burse - Fonduri mutuale

Cum se schimbă economia americană: General Electric, ultimul supravieţuitor dintre membrii originali ai Indicelui Industrial Dow Jones, iese din structura acestuia după mai bine de 120 de ani. Cine îi va lua locul

Cum se schimbă economia americană: General Electric,...

Autor: Alex Ciutacu

20.06.2018, 09:17 1543
Dintre cele 12 companii care au format iniţial Indicele Industrial Dow Jones în 1896, doar General Electric mai face parte astăzi din structura acestuia, potrivit Fortune.

Începând de săptămâna viitoare, acest lucru se va schimba.

GE va ieşi din Dow Jones după 122 de ani şi va fi înlocuită de compania Walgreens.

S&P Dow Jones Indices, joint venture-ul care gestionează indicele Dow Jones, a luat investitorii prin surprindere marţi la închidere cu acest anunţ.

Această decizie subliniază provocările pe care le-a întâlnit veteranul General Electric în ultimii ani şi ilustrează natura schimbătoare a companiilor care conduc economia americană.

În ultimul deceniu, companiile de tehnologie şi giganţii din zona de consum, precum Apple sau Nike, au intrat în indicele Dow Jones, lângă lideri de industrie precum Visa şi UnitedHealth Group.

Printre ceilalţi membri originali ai indicelui compilat de Charles Dow în 1896 se numărau o serie de companii pe care puţini americani şi le mai amintesc, dar care oferă o panoramă a economiei americane de atunci – US Leather Company, American Tobacco Company, Distilling & Cattle Feeding Company, sunt doar câteva din numele care au format varianta originală a indicelui.

După ce GE va ieşi din indice, membrul component cu cea mai lungă istorie va rămâne ExxonMobil, care a intrat în structura Dow Jones în 1928 drept Standard Oil of New Jersey.

În ultimii ani, acţiunile GE au scăzut cu 57%, în timp ce indicele industrial Dow Jones a crescut cu 44%.

Faţă în faţă cu o serie de probleme financiare, noul CEO al GE, John Flannery, a pus la cale un plan de reducere a costurilor care a dus la mii de concedieri şi reducerea la jumătate a dividendelor pe care le plăteşte acţionarilor.

Walgreens – sau Walgreens Boots Alliance – a scăzut cu 22% în ultimii doi ani. Însă comisia care supraveghează performanţele componenţilor indicelui au considerat că Walgreens reflectă mai bine dinamicile actuale ale economiei americane.

„Walgreens este un lanţ naţional de farmacii care oferă produse atât pe bază de prescripţie cât şi fără, servicii medicale şi bunuri generale”, spune David Blitzer, director al joint venture-ului S&P Dow Jones.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO