Burse - Fonduri mutuale

Schimbare fundamentală în legislaţia companiilor: acţionarii şi asociaţii îşi pot scoate bani din firme trimestrial prin dividende. Ţinta noastră sunt antreprenorii mici, care nu mai trebuie să facă tot felul de artificii, să găsească soluţii de a-şi culege roadele muncii lor. Nu mai aşteaptă încă 14 luni

George Vişan, deputat: „Fiecare acţionar decide ce face cu profitul său. Ţinta noastră sunt între­preinzătorii mici, cu câţiva angajaţi care trăiesc din munca asta, din afaceri de familie. Atunci, ei nu mai stau să facă tot felul de artificii să găsească soluţii de a-şi culege roadele muncii lor. Nu mai aşteaptă încă 14 luni“.

Pe legislaţia actuală, dividendele anuale se pot încasa cel mai repede din luna aprilie a anului următor, după depunerea bilanţului.

George Vişan, deputat: „Fiecare acţionar decide ce face cu profitul său. Ţinta noastră sunt între­preinzătorii mici, cu câţiva angajaţi care trăiesc din munca asta, din afaceri de familie. Atunci, ei nu mai stau să facă tot felul de artificii să găsească soluţii de a-şi culege roadele muncii lor. Nu mai aşteaptă încă 14 luni“. Pe legislaţia actuală, dividendele anuale se pot încasa cel mai repede din luna aprilie a anului următor, după depunerea bilanţului.

Autor: Alex Ciutacu, Roxana Rosu

15.06.2018, 00:08 13054
♦ Acţionarii sau asociaţii vor putea scoate bani din companie prin dividende trimestriale, de patru ori pe an, în urma aprobării de către Camera Deputaţilor a unei legi care oferă posibilitatea firmelor de a plăti dividende şi trimestrial, nu doar o singură dată pe an aşa cum prevede legislaţia actuală.

„Dividendele se distri­buie asociaţilor pro­por­ţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opţional trimestrial pe baza balanţei de verificare şi anual, după regularizarea efectuată prin situaţiile financiare anuale. Acestea se pot plăti în mod trimestrial, în termenul stabilit de adunarea gene­rală a asociaţilor sau, după caz, prin legile speciale”, se arată în textul legii.

Legea pentru modificarea şi com­pletarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, mo­dificarea şi com­pletarea Legii socie­tăţilor nr. 31/1990, precum şi mo­difi­carea Legii nr.1/2005 privind organi­zarea şi funcţionarea co­ope­raţiei a fost votată în Camera Deputaţilor pe 13 iunie. Legea a fost adoptată cu 183 de voturi „pentru”, 54 de voturi „contra” şi 33 de „abţineri”.

„În 20 de zile maxim trebuie promulgată de preşedinte. Ar trebui începând cu luna august-septembrie deja acţionarii să îşi poată repartiza profitul pentru exerciţiile financiare încheiate din prima jumătate a anului”, spune pentru ZF George Vişan, deputat de Constanţa şi unul dintre iniţiatorii proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO