Burse - Fonduri mutuale

Schimbarea guvernului a adus încă o doză de incertitudine pe bursă

Schimbarea guvernului a adus încă o doză de incertitudine pe bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

01.05.2012, 00:05 415

Cel mai important indice al bursei de la Bucureşti, BET, a pierdut ieri 0,2%, după ce vineri a coborât cu 0,4% în contextul în care guvernul Ungureanu a fost demis la finele săptămânii trecute, iar în funcţia de premier a fost numit Victor Ponta.

Cei mai mulţi investitori au rămas pasivi la tranzacţionare, în condiţiile în care încă există incertitudini cu privire la componenţa noului guvern şi efectele căderii guvernului asupra companiilor de la bursă şi planului de listări al statului.

"Nu este o surpriză prea mare faptul că piaţa nu reacţionează extrem de vehement la ultima cădere de guvern. Până la urmă, ştim doar un nume de premier şi sunt speculate o serie de alte nume de presupuşi miniştri, mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Este foarte important cu cine va lucra premierul desemnat, Victor Ponta, la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Economiei. Iar până ce nu vor fi măcar propuşi este devreme să tragem concluzii", a declarat Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,17%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,01%.

Rulajul pieţei, de 30,5 milioane lei (6,9 milioane euro), a fost asigurat în proporţie de 52% de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (5,5 milioane lei), BRD (5,2 milioane lei), OMV Petrom (4 milioane lei) şi Transgaz (1,2 milioane euro). Lichiditatea a fost cu 61% mai mare decât rulajul de vineri, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro).

"SIF-urile, Fondul Proprietatea, BRD şi Banca Transilvania rămân cele mai tranzacţionate actiuni, urmate îndeaproape de titlurile OMV Petrom. Este evident că tranzacţiile din ultima perioadă au legătură în principal cu randamentul dividendelor, fie ele excepţionale, în cazul SIF-urilor, şi mai puţin cu recenta schimbare de regim şi speranţele de mai bine pe care viitorul guvern le poate oferi. Este însă foarte posibil ca odată intrând în luna mai, investitorii să mizeze pe clasica corecţie uşoară de vară şi pe dictonul "Sell in May and go away!" (Vinde în mai şi pleacă!)", a mai spus brokerul.

Tranzacţia negociată cu titlurile FP a fost efectuată cu puţin înainte de închiderea şedinţei, la preţul de 0,552 lei, cu 1,34% sub închiderea de vineri. Pe piaţa principală, preţul a scăzut cu 0,18%, la 0,5585 lei, pe un rulaj de 4,2 milioane lei.

Top câltigători şi perdanţi la bursă

Deal-ul cu titluri BRD a fost realizat la 10,5 lei, preţ cu 0,1% sub nivelul de vineri.

Tranzacţia negociată cu acţiunile OMV Petrom a fost efectuată la preţul de 0,4 lei, cu 1,23% sub nivelul de vineri. Pe piaţa principală, cotaţia acestor titluri a scăzut cu 1%, la 0,401 lei, iar operaţiunile au cumulat 86.000 de lei.

Deal-ul cu acţiuni Transgaz a fost operat la 243 lei, preţ foarte apropiat de cotaţia anterioară, de 242,9 lei. Preţul titlurilor Transgaz a crescut pe piaţa principală cu 0,97%, la 245,25 lei, în cadrul unor transferuri de 458.000 de lei.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (2,8 milioane lei), SIF Transilvania (2,4 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,4 milioane lei), SIF Moldova (1,2 milioane lei) şi SIF Muntenia (558.000 de lei).

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 96.000 de lei, valoare cu o treime mai redusă decât rulajul de vineri, de 145.000 de lei.

Acţiunile Braiconf Brăila (BRCR) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 35.000 de lei, iar preţul a urcat cu 15%, la 0,46 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%.

De urmărit astăzi

Mâine bursa este închisă cu ocazia Zilei muncii, însă investitorii vor urmări evoluţia pieţelor externe, a căror evoluţie ar putea influenţa şi piaţa de la Bucureşti. Pieţele bursiere europene au trecut spre finalul zilei de luni pe scădere uşoară, în condiţiile în care s-au menţinut aproape toată şedinţa pe plus. Indicele german DAX pierdea 0,2%, în timp ce indicele francez se corecta cu 1%.

Bursa americană a deschis de asemenea în scădere, cu un declin de 0,5% pe indicele S&P 500, tras în jos de indicatorii economici sub aşteptări şi temerile legate de situaţia Spaniei. Datele mai slabe privind sectorul manufacturier din SUA şi intrarea în recesiune a economiei Spaniei au pus presiune pe burse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO