Burse - Fonduri mutuale

Se dezgheata piata de fuziuni in sectorul bancar? OTP discuta cu Carabulea cumpararea pachetului de control la Carpatica. Cum comentati?

Se dezgheata piata de fuziuni in sectorul bancar? OTP discuta cu Carabulea cumpararea pachetului de control la Carpatica. Cum comentati?
25.04.2010, 23:06 169

OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, este in discutiicu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru cumparareapachetului de control la Carpatica, una dintre putinele banci cuactionariat privat romanesc, afirma surse din piata financiara.

"Sefii grupului OTP au avut o intalnire cu Ilie Carabulea siconsilierii sai si i-au inaintat o oferta pentru cumpararea unuipachet de 70% din actiunile bancii", spun sursele citate.

Carabulea este cel mai mare actionar individual al Carpatica, cuun pachet de 36,4% din actiuni. Alin Albu detine un pachet de 10%din actiuni, in timp ce restul de 53% din titluri sunt impartiteintre actionari mici, potrivit celor mai recente date publicate deDepozitarul Central. Spre exemplu, Atlassib, o companie detransport controlata de Carabulea, detine 4% din actiunilebancii.

Contactat de ZF, Ilie Carabulea a raspuns ca informatiileprivind negocierile cu OTP sunt "un zvon alarmist". Oficialii OTPBank nu au comentat aceste informatii.

Actiunile Carpatica sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti(simbol BCC), ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,1010 leipentru un titlu, conditii in care valoarea de piata a bancii seridica la 230,3 milioane de lei (55,7 milioane de euro). Potrivitsurselor citate, oferta maghiarilor evalueaza banca la un nivelapropiat de capitalizarea de piata.

Negocierile dintre maghiari si Carabulea s-au intins pe maimulte luni, timp in care au facut si un due-dilligence la banca.Carpatica se afla pe piata de aproape 11 ani, insa neavand in spateun grup puternic nu a reusit sa tina pasul cu competitorii strainisi, cu toate ca si-a dezvoltat agresiv reteaua teritoriala inperioada 2005-2007, are o cota de piata dupa activele detinute decirca 1%.

Banca a incheiat anul trecut cu o pierdere de 21 mil. lei (circa5 mil. euro), pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele. Pentruanul acesta banca si-a bugetat o pierdere de 95 mil. lei (23 mil.euro). Pe plan international, grupurile financiare - de la ING sauRoyal Bank of Scotland pana la OTP - au primit sprijin din parteaguvernelor din pietele de origine pentru a face fata crizeieconomice, insa local, Executivul nu s-a implicat cu fonduri pentrusustinerea capitalizarii bancilor romanesti.

Maghiarii de la OTP au facut primul pas in Romania in 2004, candau achizitionat RoBank, o banca de mici dimesiuni, iar ulteriorsi-au dezvoltat organic banca pana la 100 de unitati, insa nu aureusit sa castige semnificativ cota de piata pe active, oprindu-sela 1% la sfarsitul anului trecut. Ei aveau in plan initial saajunga la o cota de piata de 5% pana in 2010.

Carpatica si Banca Transilvania sunt singurele cu capital privatromanesc, 85% din sistemul bancar fiind controlat de straini. OTPare active de 36 de mld. euro, aproape jumatate din totalulactivelor bancilor romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO