Burse - Fonduri mutuale

Se încinge războiul între Ciurezu şi Pogonaru: Şeful SIF Oltenia cere în instanţă anularea obligaţiunilor Prodplast Imobiliare şi majorarea de capital de la Nord

Se încinge războiul între Ciurezu şi Pogonaru: Şeful...

Autor: Roxana Pricop

28.08.2014, 19:02 781

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat azi pe bursă că a formulat acţiune în instanţă pentru anularea hotărârilor luate de acţionarii Prodplast Imobiliare (PPLI) pe 13 august şi pentru anualrea hotărârilor acţionarilor Nord SA din 18 august, societăţi unde SIF-ul împarte acţionariatul cu omul de afaceri Florin Pogonaru.

Florin Pogonaru este acţionar al SIF-ului iar Tudor care Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, se află în conflict cu acesta de la începutul anului. SIF-ul a formulat şi ordonanţă preşedinţială pentru a suspenda deciziile din 13 august a acţionarilor Prodplast Imobiliare.

Pe 13 august, în adunare generală extraordinară, acţionarii Prodplast Imobiliare, firma prin care omul de afaceri Florin Pogonaru dezvoltă un centru comercial lângă Obor, au aprobat lansarea unei emisiuni de obligaţiuni de până la 10 milioane euro, majorarea capitalului cu 46 milioane de lei şi accesarea unui credit de 35 milioane euro pentru finanţarea proiectului.

De asemenea, acţionarii au aprobat aportul terenului din strada Ziduri Moşi, nr. 23, pe care ar urma să fie construit centrul comercial, la capitalul unei societăţi ce urmează a fi înfiinţată. Centrul comercial, denumit Veranda Shopping Center, ar urma să aibă o suprafaţă de circa 25.000 metri pătraţi şi urmează să fie dez­voltat în zona Pieţei Obor, pe fostul amplasament al fabricii de mase plastice Prodplast, care a fost relocată.

„Am contestat în instanţă deciziile acţionarilor Prodplast Imobiliare pentru că nu înţeleg ce rost mai au majorarea de capital, emisiunea de obligaţiuni şi creditul bancar, despre care nu ne sunt comunicate niciun fel de detalii, dacă terenul pe care va fi construit centrul comercial va fi scos din Prodplast Imobiliare şi aportat la capitalul unei societăţi noi despre care nu ştim nimic. Consider că acţionarii minoritari ai Prodplast Imobiliare, aşa cum este SIF Oltenia, sunt prejudiciaţi de deciziile acţionarilor care controlează compania, adică familia Pogonaru”, a spus Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia.

SIF-ul a contestat şi deciziile acţionarilor Nord SA.

Acţionarii Nord SA au aprobat pe 18 august majorarea capitalului social cu 11 milioane de lei prin noi aporturi de numerar şi vânzări de active financiare de până la 6 milioane de lei pentru a finanţa majorarea de capital la Prodplast Imobiliare. Nord SA este controlată de Florin Pogonaru, printre cei mai mari acţionari persoane fizice ai SIF Oltenia. Această SIF deţine 18,2% din Nord SA, pachet pe care l-a cumpărat în iulie 2013. Conflictul dintre Ciurezu şi Pogonaru la SIF Oltenia s-a aprins după ce Tudor Ciurezu a infirmat unele declaraţii ale Anei Bobîrcă, fostă membră în consiliul SIF Oltenia, printre care şi negocierea vânzării pachetului de acţiuni deţinut de SIF Oltenia la BCR.

Omul de afaceri Florin Pogonaru nu a putut fi contactat pentru comentarii. Potrivit unui raport publicat de Prodplast Imobiliare pe 27 august, conducerea Prodplast Imobiliare susţine că „în perioada în care a fost preşedinte al consiliului de administraţie, Tudor Ciurezu nu numai că nu a susţinut proiectul, dar a şi promovat divizarea asimetrică a societăţii pentru a asigura astfel mutarea terenului pe o firmă separată. Tudor Ciurezu a fost preşedinte şi membru al consiliului de administraţie al PPLI pentru o perioadă de cca şase ani până în august 2014 (...)Ulterior, la data de 30 octombrie 2012, s-au votat revocarea acestei decizii. Prin urmare intervenţia dlui Ciurezu cu privire la o pretinsă divizare asimetrică decisă la PPLI săptămâna trecută este total nejustificată”.

Nord SA, listată pe piaţa RASDAQ, are o capitalizare de 19 milioane de lei. Firma deţine participaţii la Prodplast (PPL), condus de Florin Pogonaru, la Prodplast Imobiliare (PPLI), şi la societăţile nelistate Floreasca Development, Sanex, Ana Hotels şi la European Drinks Complex. În anul 2013, Nord SA a avut un profit de 1,5 mil. lei şi trei angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO