Secretar de stat în Ministerul Economiei: Aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă s-a făcut cu jumătăţi de măsură şi inconsecvent

10 mar 2016 Autor: Roxana Pricop

Sorana Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri: „Performanţa crescută a întreprinderilor de stat poate avea un efect semnificativ de multiplicare în economie“.

Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza modul în care companiile de stat aplică principiile de guvernanţă corporativă, scrisoare de aşteptări ce va stabili performanţele mandatelor pentru administratori alături de reducerea la trei a numărului mandatelor de administrator pe care o persoană le poate deţine concomitent sunt propunerile guvernului pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile de stat.

La începutul acestui an, guvernul a aprobat prin me­morandum o serie de amen­damente la proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de Ur­g­enţă 109/2011 pri­vind guvernanţa cor­porativă la în­tre­prinderile publice.

„Până în prezent, în pofida unui cadru legislativ adecvat (OUG 109/2011), numai un număr redus de între­prinderi publice au aplicat reguli de guvernanţă corporativă. Mai mult decât atât, aplicarea principiilor de gu­vernanţă corporativă s-a făcut cu ju­mă­tăţi de măsură şi inconsecvent. Multe consilii de administraţie selectate pe baza OUG 109/2011 în perioada 2012-2014 au fost revocate, iar noii membri din consiliile de administraţie au fost numiţi direct de către autorităţile tutelare, cel mai adesea pe criterii politice“, a declarat Sorana Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2016

 

Cuvinte cheie:
aplicare
, secretar de stat
, ministerul economiei
, companii de stat
, mandate
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide