Burse - Fonduri mutuale

Sectorul farmaceutic continuă să raporteze rezultate în creştere

Sectorul farmaceutic continuă să raporteze rezultate în creştere

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

19.08.2011, 00:06 1168

Companiile farmaceutice listate pe bursă ar putea reprezenta o opţiune bună de investiţii în această perioadă de incertitudine privind evoluţia economică şi a pieţei de capital, sunt de părere analiştii, în condiţiile în care de obicei acest sector este considerat ca fiind unul defensiv care protejează banii investitorilor în perioade de scăderi puternice.

De asemenea, sectorul farmaceutic este singurul sector din România care a înregistrat creşteri anuale succesive şi în anii de recesiune, iar companiile din domeniu au continuat să afişeze creşteri de două cifre şi în prima parte a acestui an.

"Sectorul farmaceutic este unul care a mers bine şi pe timp de criză şi care a înregistrat creşteri an de an. În continuare nu cred că evoluţiile vor fi spectaculoase şi mă aştept ca ritmul de creştere al sectorului să se tempereze şi să se stabilizeze în 2012 la o rată de creştere de maxim 5%. Antibiotice Iaşi (ATB) este o primă opţiune care ar oferi un discount mai mare faţă de valoarea intrinsecă. Acţiunile Zentiva se tranzacţionează de asemenea cu un discount important, totuşi acestea din urmă au un free-float mai scăzut şi la Antibiotice există şi perspectiva privatizării, chiar dacă nu au mai avut loc discuţii în acest sens în ultima perioadă", spune Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul Broker Cluj.

El se aşteaptă ca la un moment dat să reapară discuţiile privind privatizarea Antibiotice Iaşi.

"În perioadele de incertitudine economică companiile din sectorul farmaceutic tind să aibă performanţe economice mai bune decât media economiei", spun analiştii firmei de brokeraj Tradeville. Ei mai spun că cererea de medicamente va creşte în următorii ani pe fondul fenomenului de îmbătrânire generalizată a populaţiei, care va determina populaţia să aloce o pondere mai mare din venituri pentru cheltuielile cu medicamentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO