Burse - Fonduri mutuale

Şefii CNVM au aceleaşi salarii ca supraveghetorii de pe Wall Street, între 90.000-133.000 de dolari pe an

Şefii CNVM au aceleaşi salarii ca supraveghetorii de pe Wall Street, între 90.000-133.000 de mii de dolari

Autor: Roxana Pricop

22.06.2011, 00:05 5291

Conducătorii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ausalariile cât cele ale şefilor Securities and Exchange Commission(SEC) din SUA. Situaţia este similară şi la ce­lelalte instituţiifinanciare de supraveghere precum BNR, Comisia de Supraveghere aAsi­gurărilor şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private aicăror şefi încasează venituri mult peste posibili­tăţile situaţieieconomice din România. Conducă­torii CSA şi ai BNR îşi ţin lasecret veniturile de ani de zile.

Carmen Negoiţă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale aValorilor Mobiliare (CNVM), a câştigat în 2010 un venit anual de423.548 de lei (133.000 de dolari) potrivit declaraţiei de averepublicate de soţul acesteia Liviu Negoiţă - pri­marul sectorului 3Bucureşti.

Peste Ocean, Mary Schapiro, care din funcţia de preşedinte alSecurities and Exchange Commission (SEC) supraveghează două bursepe care se tranzacţionează zilnic acţiuni de 120 de miliarde dedolari, respectiv NASDAQ şi NYSE, încasa în 2008 un salariu anualde 158.500 de do­lari, potrivit publicaţiei britanice Times. Încompa­raţie, piaţa supravegheată de CNVM, cu tranzacţii zilnice de15 mil. dolari, e ca şi inexistentă.

Carmen Negoiţă a fost numită de Parlament la conducerea CNVM în2007 pentru un mandat de cinci ani, fiind sprijinită de PD-L,partid în care soţul acesteia este membru.

În 2009, Carmen Negoiţă a încasat 391.000 de lei (circa 128.000de dolari), mai mult decât preşedintele CNVM - Gabriela Anghelache,care a avut un salariu de 274.500 de lei (circa 90.000 de dolari),mai arată declaraţiile de avere publicate pe site-ul AgenţieiNaţionale de Integritate (ANI). Pe site-ul CNVM, unde suntpublicate declaraţiile comisarilor, nu sunt publice veniturilesalariale.

Nici preşedintele şi nici vicepreşedintele CNVM nu au putut ficontactate de ZF până la închiderea ediţiei pentru a comentainformaţiile.

Şi ceilalţi membri ai conducerii CNVM au obţinut venituri în2009 de peste 100.000 dolari.

În România, unde piaţa de capital a eşuat în a funcţiona ca osursă de finanţare a economiei, re­mu­neraţiile încasate desupraveghetori sunt peste veniturile brokerilor sauadministratorilor de fonduri care activează în piaţă.

De cele mai multe ori, numirea în conducerea CNVM este osinecură politică, în timp ce în SUA, remuneraţiile plătite de SECsunt mult sub cele încasate de brokerii de pe Wall Street, funcţiade obicei venind ca urmare a prestigiului profesional.

Schapiro a venit la SEC pentru un salariu de 160.000 de dolari,în condiţiile în care în 2001 câş­tiga 2 milioane de dolari la NASD- Asociaţia Naţio­nală a Firmelor de Brokeraj.

"Situaţia este pe dos în România: se câştigă mai mult înreglementare decât în piaţă. Salariul unui comisar reprezintă maimult decât dublul salariului încasat de un administrator defonduri, de exemplu", a spus un administrator de fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO