Burse - Fonduri mutuale

Şeful Broker Cluj: Cred că şi piaţa de scobitori este mai mare decât cea de intermediere de la Bursă

Şeful Broker Cluj: Cred că şi piaţa de scobitori este mai mare decât cea de intermediere de la Bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar

20.12.2010, 23:55 54

Pentru a tranzacţiona acţiuni ale Fondului, brokerii va trebuisă-şi schimbe sistemele informatice şi de back-office, iar odată cuintroducerea conturilor globale piaţa se va alinia la regulile şiinstrumentele din pieţele dezvoltate, precum tranzacţii în marjă,vânzări în lipsă sau market-makeri care să asigurelichiditatea.

"Eu am făcut un calcul de curiozitate şi la 5 milioane de eurotranzacţii zilnice la Bursă piaţa de intermediere se ridică la 7milioane de euro pe an. Cred că şi piaţa scobitorilor, piaţachibriturilor sau a nasturilor are o dimensiune mai mare, iaraceste lucruri nu pot continua. Trebuie să avem aceleaşi reguli,instrumente ca în Occident şi să atragem emitenţi noi. Pentru noiinvesiţiile în sistemul informatic şi auditare înseamnă onecesitate", a declarat Grigore Chiş, directorul general al BrokerCluj.

Firma de brokeraj a făcut de curând un prim pas în dezvoltareapieţei devenind formator de piaţă pentru contractele futures cuactiv suport pe acţiunile SIF Muntenia (SIF4) de la BVB şi spune căvrea să facă acelaşi lucru şi la Bursa din Sibiu pentru a realizaarbitraj între cele două pieţe şi a creşte lichiditatea.

Reprezentanţii societăţii spun că acest lucru este un prim paspentru ca Broker Cluj să devină formator de piaţă pe contracteleDow Jones de la Sibiu sau BVB.

"Brokerii vor mai mulţi bani din intermediere, dar nu vor să-şiasume riscuri. Am văzut şi pe alte pieţe, când s-a schimbatsistemul la bursa din Praga pe conturi globale şi au apărutmarket-makerii că lichiditatea a crescut instant. Începem acestdemers cu Fondul Proprietatea şi sperăm să reuşim să le introducempentru toată piaţa", a declarat Valentin Ionescu, directorulgeneral al BVB.

El a precizat că CNVM va introduce o normă în care să clarificeauditarea şi că probabil termenul final pentru realizarea lui, de30 septembrie 2011, va fi scurtat.

"În prezent sistemele de tranzacţionare pe conturi globale aleintermediarilor sunt, cu mici excepţii, nişte improvizaţii. Este caşi o maşină Dacia căreia i s-a schimbat bujia, s-a legat cu sârmăşi merge", a precizat Chiş.

Sistemul conturilor globale permite firmei de brokeraj săexecute ordinele primite de la mai mulţi investitori printr-unsingur cont (global), acţiunile fiind alocate ulterior însubconturile fiecărui client în sistemul de back-office al firmeide brokeraj. Acest sistem le va permite firmelor de brokeraj să-şiservească mai bine clienţii, dar implementarea lui este maicostisitoare, deoarece firmele de brokeraj au nevoie de un sisteminformatic performant pentru a-şi minimiza riscurile.

Pentru a asigura o lichiditate consistentă pe acţiunile saucontractele futures din România casele de brokeraj au nevoie deoperaţiuni de short-selling în vederea reducerii riscului pe careşi-l asumă.

De asemenea, conturile globale sunt necesare societăţii BrokerCluj pentru a putea intra de anul viitor pe activitatea deadministrare a conturilor individuale cu comision de succes.

Şeful Broker Cluj spune că restructurarea din agenţiile propriieste finalizată în proporţie de 80%, iar cea din centrală undeva la40%, iar pentru a continua este nevoie de un back-office nou pentrucă multe operaţiuni care trebuie realizate automat se fac cu forţăde muncă fizică.

Firma de intermediere a devenit de curând membru al bursei dinViena şi face demersurile finale pentru a deveni membru al burseiEurex din Paris pentru tranzacţionarea de certificate CO2. Anulviitor, Broker Cluj intenţionează să devină membru şi al bursei dinVarşovia. "Ambiţiile sunt foarte mari, dorim să devenim prima casăde brokeraj din România, să ne păstrăm independenţa. Considerăm căputem merge încă aşa şi afilierea la un grup financiar puternicprobabil va fi necesară în următorii 5 ani", spune Chiş.

El a precizat că firma de brokeraj a reintrat pe pierdere lanivel operaţional în ultimele luni după ce în iunie valoareaintermedierilor de acţiuni s-a redus brusc la jumătate, iar maiapoi cu încă 20%.

Totodată, din cauza reevaluării la final de an a activelor dinportofoliul de acţiuni pe care Broker Cluj îl deţine la Bursă firmava înregistra provizioane astfel că profitul este estimat săcoboare la ceva mai mult de jumătate faţă de nivelul bugetat pentruacest an, respectiv un câştig net de circa 8,1 mil. lei. În primele11 luni din acest an Broker Cluj a realizat un profit net de 8 mil.lei.

La începutul anului conducerea societăţii spunea că s-aconcentrat pe achiziţia de SIF-uri, iar indicele BET-FI s-adepreciat până în prezent cu 14% de la finele anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO