Burse - Fonduri mutuale

Şeful BVB şi trei membri din board au fost aleşi să candideze la CA-ul Depozitarului Central

Şeful BVB şi trei membri din board au fost aleşi să...

Autor: Stefan Musgociu

25.04.2014, 21:03 551

AGA Bursei de Valori Bucureşti i-a desemnat, vineri, pe directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, şi trei membri CA să candideze din partea Bursei la alegerile pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, au declarat pentru MEDIAFAX surse prezente la AGA.

Alături de Sobolewski au fost aleşi trei membri în Consiliul de Administraţie al BVB, respectiv Stere Farmache (fost preşedinte CA şi director general al BVB, în prezent doar administrator), Robert Pană (Swiss Capital) şi Adi Lupşan (Certinvest).

Pe listă figurează şi patru actuali administratori ai Depozitarului, respectiv Cecilia Manta (SIF Moldova), Adrian Simionescu (preşedinte CA al Vienna Investment Trust), Dana Mirela Ionescu (preşedintele CA şi director general al Raiffeisen Capital&Investment) şi Carmen Dumitrescu (fost director general adjunct la SIF Banat-Crişana), precum şi Răzvan Paşol (preşedintele CA şi directorul general al Intercapital Invest).

Sobolewski şi ceilalţi trei administratori ai BVB pot candida la alegerile pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central dacă până atunci Autoritatea de Supraveghere Financiară va schimba unele reglementări care interzic în prezent directorilor şi administratorilor unei burse să ocupe concomitent un loc în CA-ul unui depozitar. Directorul general al Bursei chiar s-a arătat nemulţu­mit că Bursa nu are control suficient asupra Depozitarului, deşi este acţionar majoritar.

Fiind acţionarul majoritar al Depozitarului Central, Bursa poate alege majoritatea membrilor din Consiliul de Administraţie al Depozitarului.

Consiliul de Administraţie al Depozitarului este format din nouă persoane.

Sursele respective au mai spus că în AGA a fost prezentată o scrisoare în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră neclară procedura de vot pe liste propusă de Consiliul de Administraţie al BVB pentru desemnarea persoanelor care să candideze din partea Bursei la alegerile de CA la Depozitarul Central şi Casa de Compensare Bucureşti. ASF a arătat, totuşi, că acţionarii sunt cei care decid cum se votează.

Acţionarii au decis, după mai multe dezbateri, ca votul să fie individual, nu în bloc pe liste, aşa cum a propus CA-ul Bursei. Pe lista propusă de administratorii BVB figurau 17 persoane, iar alte trei liste cu câte un candidat au fost prezentate de acţionari.

În urma votului în AGA au fost alese nouă persoane pentru a candida din partea BVB pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central şi cinci persoane pentru Casa de Compensare Bucureşti.

Pentru a candida la alegerile pentru CA-ul Casei de Compensare au fost desemnaţi Alin Duhnea (preşedinte CA al Casei de Compensare Bucureşti), Marcel Murgoci (director de operaţiuni la Estinvest), Mihai Mureşian (director de tranzacţionare la Intercapital Invest), Cristian Solom (director administrare risc la BCR Pensii) şi Lucian Fulea (director de tranzacţionare la casa de brokeraj Vienna Investment Trust).

Sursele prezente la AGA au menţionat şi că acţionarii BVB a respins propunerea ca Depozitarul Central (DC) să cumpere un nou sistem IT în limita sumei de 3,8 milioane euro, votând împotrivă acţionari care deţin 67,4% din titlurile BVB.

La AGA au fost prezenţi acţionari care deţin 42,3% din titlurile BVB, potrivit surselor citate.

Schimbarea softului DC a ajuns pe ordinea de zi a AGA la solicitarea unui grup de brokeri, după ce la finalul lunii martie Sobolewski, reprezentantul BVB în AGA la Depozitarul Central, s-a abţinut de la vot când a fost discutat acest subiect şi nu a putut fi luată nicio decizie. BVB este acţionarul majoritar al Depozitarului, deţinând 69,04% din acţiuni.

Achiziţia unui nou sistem IT de către Depozitarul Central a determinat un schimb de replici între directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, şi membrii Consiliului de Administraţie al Depozitarului.

Sobolewski a arătat că achiziţia unui nou soft nu este o prioritate pe termen scurt, costul este ridicat, iar Bursa poate dezvolta un sistem IT pentru Depozitar.

"BVB consideră că proiectul IT nu este o prioritate pe termen scurt din cauza costurilor şi din cauza influenţei reduse asupra creşterii afacerilor. Vom propune de asemenea şi o soluţie tehnică prin care să adreseze pericolele care provin din decizia riscantă adoptată în trecut, de către Depozitar, de a adera din primul val la sistemul T2S", a afirmat recent Sobolewski.

Pe de altă parte CA-ul Depozitarului a arătat că implementarea unui nou sistem IT este necesară astfel încât DC să poată fi competitiv faţă de ceilalţi depozitari din alte ţări, dar şi pentru creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea riscurilor. Noul soft ar urma să permită şi conectarea automată la platforma pan-europeană pentru decontări transfrontaliere Target2Securities, programată să devină operaţională anul viitor.

Acţionarii au aprobat distribuirea unor dividende de puţin peste 9 milioane lei din profitul înregistrat anul trecut, astfel că fiecărui acţionar îi va reveni un dividend brut de 1,1777 lei/acţiune, cu 5% peste cel acordat anul trecut. Bursa va distribui, astfel, dividende reprezentând 95% din profitul de anul trecut, de aproape 9,5 milioane lei.

Raportat la cea mai recentă cotaţie a acţiunilor BVB, de 28,62 lei, randamentul dividendului brut este de 4%.

Pe ordinea de zi a AGA de la BVB figurează şi stabilirea dividendelor, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, desemnarea persoanelor care ar urma să candideze din partea Bursei la alegerile pentru CA de la Depozitarul Central şi Casa de Compensare Bucureşti.

În timpul şedinţei, unii acţionari au solicitat lămuriri privind cheltuielile cu deplasările şi salariile, inclusiv informaţii despre remuneraţia directorului general al Bursei, Ludwik Sobolewski. În ceea priveşte remuneraţia directorului general, informaţiile solicitate nu au fost prezentate, fiind invocate clauze de confidenţialitate, potrivit surselor prezente la AGA.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an aprobat în AGA, BVB mizează pe un profit net în urcare cu 5%, la 10 milioane lei, şi pe creşterea transferurilor cu acţiuni pe piaţa reglementată, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei. Rulajul mediu zilnic, inclusiv ofertele publice, estimat pentru acest an este de aproape 53,1 milioane lei, faţă de 44,8 milioane lei (10,1 milioane euro) anul trecut.

Rulajul mediu zilnic fără oferte publice este anticipat să avanseze cu 41%, la puţin peste 45 milioane lei. De la începutul acestui an, lichiditatea medie a pieţei a fost de 38,8 milioane lei.

AGA a aprobat şi bonusuri pentru administratorii Bursei, care prevăd pentru acest an o "recompensă" de câte 7.400 de lei/membru (cuantumul a două indemnizaţii lunare), iar pentru anul viitor cuantumul este prevăzut la 6 indemnizaţii, respectiv câte 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu condiţia să cumpere acţiuni BVB şi să le păstreze pe o perioadă de minim doi ani.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. O prezenţă vizibilă în acţionariatul BVB au şi SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin tot câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 4,32%.

ASF a stabilit, marţi, că trei fonduri de pensii şi un fond de investiţii administrate de ING acţionează concertat şi deţin împreună 5,967% din acţiunile BVB şi a dispus ca acestea să îşi reducă participaţia la 5% din drepturile de vot, cât este pragul legal de deţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO