Burse - Fonduri mutuale

Şeful celui mai mare fond de acţiuni: Vom susţine o iniţiativă de schimbare a managementului la SIF-uri. Toate SIF-urile sunt în vizor

Şeful celui mai mare fond de acţiuni: Vom susţine o iniţiativă de schimbare a managementului la SIF-uri. Toate SIF-urile sunt în vizor

Adrian Tănase, director general ING Investment Management România

Autor: Roxana Daniela Pricop

03.02.2012, 00:08 2546

La doar o lună de la istorica ridicare a pragului de deţi­ne­re de la 1% la 5% din ca­pitalul SIF-urilor, ac­ţio­narii au început deja să se gân­dească la schimbarea manage­men­tu­lui la SIF-uri astfel încât noua con­du­cere să reflecte structura acţionariatului.

Dacă pe vremea vechiului prag un loc în Consiliul de Administraţie (CA) era extrem de greu dacă nu imposibil de obţinut de acţionari, acum, când noul prag a intrat în vigoare, situaţia s-a schimbat.

Fondul de acţiuni ING Romanian Equity, cu active în gestiune de 318,8 milioane de lei (74 mil. euro), este acţionar cu circa 1% din capitalul fiecăreia din cele cinci SIF-uri. Fondul a făcut parte din grupul acţionarilor care anul trecut au cerut SIF-urilor majorarea dividendelor şi au pus pre­siune pe şefii SIF-urilor să consul­te toţi acţio­narii cu privire la vân­zarea sau listarea acţiunilor pe care cele cinci societăţi le de­ţineau la BCR.

Următoarea mutare este susţinerea unei iniţia­ti­ve de schimbare a ma­nage­mentului la SIF-uri.

"Nu avem forţa de a impune singuri o schim­ba­re de manage­ment la SIF-uri. Însă dacă o astfel de ini­ţiativă va apărea în rândul ac­ţiona­ri­lor, noi o vom susţine. Vom sus­ţine şi introdu­cerea votu­lui cumu­la­tiv dacă va apărea o iniţia­tivă de acest gen. Toate SIF-urile sunt în vizor, şi cred că principalul motor de creştere pentru acţiunile SIF-urilor în 2012 va fi îmbu­nătăţirea guvernanţei corpora­tis­te, primul pas în această direcţie fiind schimbarea consiliilor de adminis­traţie astfel încât să reflecte structura acţio­nariatului. Cred că cei mai impor­tanţi acţionari ai SIF-urilor sunt inves­titori locali, nu străini, iar acest lucru va deveni vizibil în momentul în care va avea loc schim­ba­rea consiliilor", a spus Adrian Tăna­se, di­rectorul gene­ral al ING Invest­ment Manage­ment.

Societatea administrează active de 1,15 miliarde de lei (267 mil. euro), fiind al treilea cel mai mare manager de fonduri mutuale din România. Societatea gestionează două fonduri mutuale: cel de acţiuni ING Romanian Equity şi cel de obligaţiuni ING Ro­ma­nian Bond, ambele sunt înregistrate la Luxemburg şi investesc şi pe pieţele din regiune.

Creşte expunerea pe SIF-uri

Expunerea fon­du­lui de acţiuni pe acţiu­nile celor cinci SIF-uri este de circa 9,5% din active, respec­tiv în valoare de 30 m­ilioane de lei. Ad­mi­nistratorul inten­ţionează să creas­că această ex­pu­nere, mai ales că ac­ţiunile Erste, cel mai valoros activ din portofoliul SIF-uri­lor, au crescut puter­nic în acest înce­put de an (plus 23,5%). Şi acţiu­nile SIF-urilor au crescut puter­nic, pe fon­dul unor trans­fe­ruri mai mari, titlurile SIF2 câşti­gând 25% în ianuarie.

"Acţiunile celor cinci SIF-uri au re­devenit atractive după ce acţiunile Erste s-au apreciat puter­nic. Din acest motiv, avem în plan să mai cumpărăm acţiuni la SIF-uri", a continuat el.

Cea mai mare investiţie a ING Ro­manian Equity pe bursa de la Bu­cu­reşti sunt însă acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP), care au atras circa 9,88% din active. Anul trecut, acţiunile FP au fost sub per­for­manţa acţiunilor celor cinci SIF-uri, însă managerul crede că în acest an FP are şansa să recupereze.

Discountul FP va scădea pe măsură ce companiile de stat vor fi listate

"Acţiunile Fondului Pro­prietatea au poten­ţia­lul de a evolua favorabil în acest an, sprijinite şi de lis­tările companiilor de stat. Discountul mare de tranzacţionare a per­mis con­centrarea acţiona­ria­­tului. Investitori mari cum sunt cei de la Elliott pot crea volatilitate pe ac­ţiu­nile FP, astfel că este im­por­tant să avem o bază mai mare de investitori locali şi străini pentru a contrabalansa impactul. Discountul la care se tranzacţionează FP nu este un efect al actului de administrare al Frank­lin Templeton, ci este moti­vat de faptul că investitorii din piaţă evaluează companiile din portofoliu, în mare par­te nelistate, la o valoare mai mică decât cea din bilan­ţurile contabile. Dacă toa­te companiile ar fi lista­te, discountul de tranzac­ţio­nare ar fi de maximum 15% din activul net, şi nu de 60% cât este acum", a afir­mat Tănase.

Pornind de la această estimare, în cazul în care companiile la care FP deţine participaţii semnificative, pre­cum Romgaz, Hidroelec­trica, Nuclearelectrica sau ­ de energie electrică ar fi listaţi, atunci capi­talizarea fondului ar urca de la 1,64 mld. euro în prezent la circa 2,5 mld. euro.

Administratorul este optimist cu privire la evoluţia bursei de la Bucu­reşti în acest an, realizarea cu succes a ofertelor de acţiuni la companiile de stat putând adăuga un plus de 10% principalilor indici.

"Suntem mai optimişti cu privire la evoluţia pieţei locale de acţiuni în 2012 în comparaţie cu alte pieţe din regiune, precum Polonia şi Cehia, astfel că ne vom menţine expunerea pe România la circa 60% din activele fondului de acţiuni. Listările companiilor de stat anunţate pentru acest an au forţa să crească eficienţa întregii pieţe de capital, dar şi valoarea acţiunilor de pe bursa de la Bucureşti, în prezent sub­eva­luate din cauza numărului redus de investitori. Ofertele de ac­ţiuni de la Transgaz, Transelectrica şi Rom­gaz au şanse reale să fie un suc­ces. Impactul acestui succes asupra pre­ţului tuturor acţiunilor de la Bucu­reşti ar putea fi un avans de circa 10%", a estimat managerul.

Străinii trebuie să subscrie minimum 70% din ofertele statului

Statul român vrea să vândă în acest an pe bursa de la Bucureşti câte 15% din capitalul transportatorilor ­ Transelectrica şi Transgaz, deja listaţi, şi alte 15% din capitalul Romgaz. Valoa­rea celor trei oferte se ridică la 548 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

"Local, ne putem baza mai mult pe banii fondurilor de pensii decât pe cei ai fondurilor mutuale, pentru a sub­scrie la ofertele statului. Însă fondurile de pensii au limitări cu privire la expunerea pe care o pot lua pe acţiuni şi pe un anumit emitent, astfel că trebuie să atragem capitaluri străine pentru ca aceste oferte să se încheie cu succes. Pentru că forţa de subscriere a investitorilor locali este redusă, peste 70% din capitalul ce trebuie subscris la aceste oferte cred că trebuie să vină de la investitori străini. Din acest motiv, expertiza şi baza de clienţi de care dispun intermediarii ofertelor sunt foarte importante", a continuat Tănase.

Fondul de acţiuni al ING nu va participa la oferta derulată de Transelectrica, pentru că deţine deja o expunere importantă pe acest emitent. Participarea la ofertele Transgaz şi Romgaz va depinde însă de preţul din ofertă.

Adrian Tănase, director general ING Investment Management România

Nu avem forţa de a impune singuri o schimbare de management la SIF-uri. Însă dacă o astfel de iniţiativă va apărea în rândul acţionarilor, noi o vom susţine. Toate SIF-urile sunt în vizor, şi cred că principalul motor de creştere pentru acţiunile SIF-urilor în 2012 va fi îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste, primul pas în această direcţie fiind schimbarea Consiliilor de Administraţie astfel încât să reflecte structura acţionariatului.

Discountul la care se tranzacţionează FP nu este efect al actului de administrare al Franklin Templeton ci este motivat de faptul că investitorii din piaţă evaluează companiile din portofoliu, în mare parte nelistate, la un o valoare mai mică decât cea din bilanţurile contabile. Dacă toate companiile ar fi listate, discountul de tranzacţionare ar fi de maximum 15% din activul net, şi nu de 60% cât este acum.

Listările companiilor de stat anunţate pentru acest an au forţa să crească eficienţa întregii pieţe de capital dar şi valoarea acţiunilor de pe bursa de la Bucureşti, în prezent subevaluate din cauza numărului redus de investitori. Ofertele de acţiuni de la Transgaz, Transelectrica şi Romgaz au şanse reale să fie un succes. Impactul acestui succes asupra preţului tuturor acţiunilor de la Bucureşti ar putea fi un avans de circa 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO