Burse - Fonduri mutuale

Seful celui mai mare SIF spune ca anul viitor va fi mult mai greu

23.12.2009, 23:10 23

Mihai Fercala, presedintele si directorul general al SIFTransilvania (SIF3), spune ca anul 2010 va fi mult mai dificilpentru piata de capital decat 2009, prognozand un buget de veniturisi cheltuieli la jumatatea celui estimat pentru anul in curs.
"Anul 2010 nu va fi un an fast pentru SIF-uri si nici pentru piatade capital in ansamblu. Va fi mult mai greu decat in 2009 dinperspectiva cresterii somajului, a politicilor bugetare deausteritate, precum si a reducerii investitiilor in economie,aspecte la care SIF-urile sunt sensibile", a spus Mihai Fercala,presedintele SIF3.
SIF Transilvania a incheiat primele 11 luni ale anului cu cel mairidicat nivel al activelor nete din randul celor cinci societati deinvestitii financiare, respectiv 1,62 mld. lei (382 mil. euro).Fata de finalul anului trecut, activele nete ale SIF3 auinregistrat un avans de peste 20% (14% in euro).
Pentru anul in curs, societatea si-a bugetat un profit net de 55 demilioane de lei si venituri totale de 107,7 milioane de lei,rezultate pe care le-a depasit inca din primele noua luni gratievanzarii participatiei de 3,4% detinuta la Bancpost in schimbul apeste 12 milioane de euro. Astfel, profitul raportat de SIF3 inprimele 11 luni a urcat pana la aproape 123 de milioane de lei (29de milioane de euro), mai mult decat dublu fata de estimarileinitiale.
"Indicatorii de buget pentru anul 2010 vor fi la jumatate din ceeace am bugetat pentru 2009. Ne este foarte greu sa facem estimarioptimiste, pentru ca nu se stie daca vom incasa dividende de lacompaniile din portofoliu. Astfel ca vom fi prudenti si nu vom maiface investitii in companiile din portofoliu. Resursele noastre vorfi pastrate pentru majorarile de capital la care vom fi nevoiti saparticipam pentru a ne mentine participatiile", a continuatFercala.
SIF3 detine participatii la 267 de companii, expunerile cele mairidicate fiind pe companii din sectoarele de turism sifinanciar-bancar. Participatiile detinute la banci sunt de departecele mai valoroase, avand in vedere ca anul acesta cele cinciSIF-uri au incasat cumulat peste 240 mil. lei sub forma dedividende de la BCR.
Cum rezultatele financiare anuntate anul acesta de BCR si BRD, celemai mari banci la care SIF-urile detin participatii, sunt subnivelul celor din 2008, dividendele - principala sursa delichiditate pentru SIF-uri - vor inregistra scaderi semnificative.Anul viitor, in februarie, proiectul legislativ privind ridicareapragului de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, ar putea intra indezbaterea plenului Camerei Deputatilor. In primavara acestui an,actionarii SIF Transilvania au aprobat la mijlocul lunii martieridicarea pragului de detinere de la 1%, pana la 5%, insa ComisiaNationala a Valorilor Mobiliare nu a aprobat decizia actionarilormotivand ca este ilegala.
"Ridicarea pragului la SIF-uri este un experiment artificial,analistii si investitorii ar trebui sa se gandeasca la cum saimbunatateasca per ansamblu piata de capital si nu doar la nivelulanumitor emitenti. Nu vor fi rezolvate problemele pietei decapital, ci doar vor fi cateva zile de cresteri pe actiunileSIF-urilor, care in cele din urma vor reveni la niveluri normale",a conchis Fercala.

Evenimentele anului pentru SIF3

In martie, actionarii SIF3 au aprobat majorarea pragului dedetinere de la 1% la 5% cu mentinerea pragului de vot la 1%. MihaiFercala a fost reales in functia de presedinte.
In iunie, SIF3 vinde catre SIF Muntenia (SIF4) 13% din SantierulNaval Orsova (SNO) si cumpara de la SIF4 10% din magazinul Cocor,fiecare tranzactie fiind in valoare de 2,2 mil. euro.
Tot in iunie, SIF3 vinde participatia de 3,5% din Bancpost catregrupul grec EFG Eurobank pentru 12,75 mil. euro.
In august, SIF3 stinge litigiile cu Cocor dupa 5 ani de procese,prin cumpararea de la Cocor a participatiei minoritare de la EuxinConstanta si vanzarea catre Cocor a participatiei minoritare laCocor Turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO