Burse - Fonduri mutuale

Şeful Fondului Proprietatea: Bonusuri variabile pentru managerii „la stat“ în funcţie de cotaţia acţiunilor

Şeful Fondului Proprietatea: Bonusuri variabile pentru...

Autor: Roxana Pricop

26.06.2015, 00:05 389
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), cu active în gestiune de peste 12,6 mld. lei plasate în par­ti­cipaţii minoritare la companiile de stat, susţine într-o opinie  că cel mai eficient sistem de re­mu­ne­rare variabilă a conducătorilor com­pa­niilor de stat listate la bursă este cel corelat cu evoluţia valorii de piaţă a com­paniilor, dată de capitalizarea bursieră.

„Acest sistem are beneficii însemnate, cum ar fi: ma­nagerii şi membrii consiliilor de administraţie sunt inte­resaţi în mod direct să îmbunătăţească performanţa com­paniei, ali­niază interesele mana­ge­mentului cu cele ale acţionarilor, creşte încrederea investi­torilor în perfor­manţa companiei, mo­tivează luarea de măsuri pentru dezvoltarea pe termen lung“, spune managerul FP.

Prin acest sistem de remunerare variabilă se pot atinge remu­neraţii substanţiale, dar numai în cazurile în care valoarea de piaţă a companiilor creşte semnificativ, aşa cum am văzut recent în cazurile Transelectrica şi Transgaz, potri­vit lui Konieczny. Pe de altă parte, valoarea remuneraţiei variabile scade în mod semnificativ, până la punctul în care se apropie de zero, dacă îmbunătăţirea performanţei este doar temporară, potrivit managerului FP.

Citiţi opinia integrală AICI

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO