Burse - Fonduri mutuale

Şeful FP despre tranzacţia cu Electrica: „Este doar o chestiune de timp“

Şeful FP despre tranzacţia cu Electrica: „Este doar o...

Autor: Marius Oncu

03.11.2015, 00:03 945

Vânzarea participaţiilor minoritare pe care Fondul Pro­prietatea le deţine la subsidiarele de distribuţie ale gru­pului Electrica este „o chestiune de timp“, spune Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea , pentru Mediafax.

„Tranzacţia cu Electrica va avea loc mai devreme sau mai târziu, pentru că este bună pentru acţionarii Electrica şi este bună şi pentru noi. Din perspectiva noastră este doar o chestiune de timp“, a spus managerul FP.

Fondul a retras în martie o ofertă către Electrica pentru vânzarea participaţiilor minoritare pe care le are la patru subsidiare ale companiei, dar este gata să reia negocierile. De asemenea, acţionari minoritari ai Electrica au convocat o AGA pentru a-i aproba board-ului Electrica un mandat pentru a negocia şi încheia o tranzacţie cu FP.

„Discutăm tot timpul cu Electrica, dar nu există negocieri formale. Discutăm despre cum ar trebui facută tranzacţia, despre cum să abordăm evaluarea, dar nu există negocieri formale cu consilieri şi avocaţi. Multe depind de decizia acţionarilor pe 10 noiembrie“, a declarat managerul FP.

Întrebat dacă FP ar fi dispus să accepte în schimbul participaţiilor din subsidiare acţiuni la Electrica, Konieczny a afirmat că aceasta a fost una dintre opţiuni, însă înainte de listarea Electrica.

„Acum principala problemă a acţionarilor este că Electrica are prea mulţi bani. Există un risc referitor la ceea ce s-ar putea întâmpla cu aceşti bani. Sunt beneficii pentru Electrica, motiv pentru care sunt încrezător că această tranzacţie va trebui să aibă loc“, a spus el.

Fondul este mai optimist în privinţa acestei tranzacţii decât în privinţa vânzărilor participaţiilor minoritare la distribuţii controlate de Enel, E.ON sau GDF.

„Electrica are motive mai puternice să cumpere, întrucât ar deveni acţionari 100%, fără minoritari. Nu este cazul Enel sau E.ON, unde este şi statul acţionar minoritar, iar statul nu şi-a exprimat, până în prezent, interesul să facă ceva“, a declarat Konieczny.

FP are participaţii de câte 22% la companiile Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare, cu o valoare cumulată calculată la 189 milioane de euro.

Acţiunile FP au urcat cu 0,5% în şedinţa de luni, până la o cotaţie de 0,824 lei/titlu. Capitalizarea bursieră a fondului este de 9,1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO