Şeful privatizării: FP ne-a deturnat o parte din banii pentru oferta Electrica

27 iun 2014 Autor: Adrian Cojocar

Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din energie, spune că cererea din partea fondurilor de investiţii în oferta Electrica ar fi putut să fie mai bună dacă în timpul subscrierilor nu ar fi fost lansată o ofertă de acţiuni „concurentă“ la Romgaz.

„Mediul a fost ostil şi după listare, când pe piaţa locală s-a desfăşurat o ofertă concurentă la Romgaz care a vizat aceleaşi fonduri de investiţii ca Electrica. Practic investitorii care trebuia să subscrie la Electrica au fost deturnaţi, vorbim de o sumă de 156 milioane de euro“, a spus el.

Ca urmare, cererea pe tranşa investitorilor instituţionali de la Electrica a depăşit doar cu circa 36% nivelul vizat de stat în cadrul ofertei de vânzare de acţiuni, mult mai slabă decât cererea venită din partea investitorilor de retail, care au subscris de peste cinci ori tranşele destinate acestora. Dumitraşcu spune că drept urmare preţul final din ofertă se va plasa mai aproape de limita minimă a intervalului din ofertă, respectiv de 11 lei, faţă de 13,5 lei la cât au subscris investitorii de retail.

Statul a cedat 51% din acţiunile Electrica care la preţul minim, de 11 lei/titlu, este evaluată la 443 mil. euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2014

 

Cuvinte cheie:
privatizare
, gabriel dumitraşcu
, FP
, electrica
, fonduri de ivnestitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide