Burse - Fonduri mutuale

Şeful privatizărilor din energie a fost desemnat personalitatea anului pe piaţa de capital în prima gală a Bursei de Valori Bucureşti

Gabriel Dumitraşcu (al doilea din stânga), şeful privatizărilor din energie, a fost desemnat personalitatea anului pe piaţa de capital. Premiul i-a fost acordat de Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (mijloc) şi Steven van Groningen (al doilea din dreapta), preşedintele Raiffeisen Bank. Ludwik Sobolewski (dreapta), CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, şi Lucian Anghel (stânga), preşedintele consiliului de administraţie al BVB, au amintit listările din 2013 coordonate de Dumitraşcu.

Tot high-life-ul pieţei de capital s-a adunat la gala Bursei de Valori Bucureşti. galerie foto

Autor: Andrei Chirileasa

04.02.2014, 21:24 591

Este primul eveni­ment de acest fel orga­ni­zat până acum de Bursa de Valori Bucureşti şi face parte dintr-o amplă campanie de marketing prin care conducerea BVB încearcă să ridice imaginea pieţei de capital din România, care până anul trecut s-a remarcat mai mult prin scandaluri decât prin listări şi prin asumarea unui rol activ în finanţa­rea economiei.

Premiul, care a fost acordat de Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, Steven van Groningen, preşedintele Raif­feisen Bank, şi Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, re­pre­zintă o recunoaştere a activităţii de anul trecut a departamentului condus de Gabriel Dumitraşcu, care a accelerat programul de privatizări prin bursă al statului finalizând trei oferte publice în 2013, respectiv vânzarea a 15% din Trans­gaz, listarea a 10% din Nuclear­elec­trica şi listarea duală a 15% din Romgaz pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa de la Londra. Tranzacţiile deru­la­te, în valoare de peste 520 mil. euro, au adus bursa de la Bucureşti în atenţia in­ves­titorilor instituţionali străini după mulţi ani în care piaţa locală a fost ignorată.

Şi în acest an, Dumitraşcu rămâne un personaj-cheie pentru piaţa de capi­tal, el coordonând din partea statului lis­tările Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia. Dumitraşcu este în aceste zile îm­preună cu Sobolewski şi Greg Konieczny la New York, în cadrul celui mai mare roadshow de promovare a bur­sei de la Bucureşti în SUA.

Invitatul de onoare al evenimen­tu­lui a fost premierul Victor Ponta, care a ţinut un scurt discurs în care şi-a decla­rat sprijinul pentru piaţa de capital. „Cel mai important sprijin al unui guvern este să nu vă încurce. Dacă veţi avea acelaşi sprijin de la ASF, lucrurile sunt în direcţia bună“, a spus Ponta.

La eveniment au mai participat şi alţi oficiali din guvern, printre care mi­nis­trul bugetului, Liviu Voinea, repre­zen­tanţi ai ASF, precum prim-vicepre­şe­dintele Daniel Dăianu şi vicepre­şe­din­ţii pentru piaţa de capital şi pentru pensii private, Mircea Ursache şi Ion Giurescu, reprezentanţi ai unor impor­tante bănci internaţionale, precum Morgan Stanley, Goldman Sachs şi BERD, brokeri şi investitori locali.

Gala a cuprins şi o licitaţie de artă sus­ţinută de Artmark în care veniturile ob­­ţinute au fost direcţionate către fun­da­­­ţiile de caritate OvidiuRom, con­du­să de Leslie Hawke, şi Hospice Casa Speranţei. Momentul de vârf al lici­ta­ţiei a fost duelul dintre Florin Pogo­naru, preşedintele Asociaţiei Oame­ni­lor de Afaceri din România (AOAR), şi David Smart, şeful diviziei de fonduri suverane a Franklin Tem­pleton, pentru un tablou de Margareta Sterian. Britanicul a câştigat licitaţia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO