ZF 24

Şeful SIF Oltenia: "Profitul pe 2013 rămâne deocamdată nedistribuit. Sunt şi acţionari care văd în SIF-uri nu doar fonduri de dividende ci fonduri de creştere"

Şeful SIF Oltenia: "Profitul pe 2013 rămâne...

Autor: Roxana Pricop

29.04.2014, 17:41 1010

Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia, a spus că profitul făcut de societate în 2013 rămâne nedistribuit "deocamdată", având în vedere că acţionarii nu au aprobat niciuna din cele două variante de dividende propuse pe agenda AGA de azi.

În opinia sa, nedistribuirea profitului către acţionari este un lucru foarte bun pentru SIF, având în vedere că în cazul în care acţionarii ar fi aprobat una din cele două varinate de dividend, plata dividendelor ar fi presupus vânzări de investiţii din portofoliu, fapt care ar fi afectat capacitatea portofoliului societăţii de a genera profit pe viitor. Totuşi, el recunoaşte că unii acţionarii nu văd cu ochi buni acest lucru.

Investitorii au reacţionat puternic la anunţul că niciuna din cele două propuneri nu a trecut de votul acţionarilor, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu până la 8,7% în primele minute de la revenirea la tranzacţionare în şedinţa de azi. Acţionarii au respins cele două propuneri de dividende, prima din partea Consiliului de Administraţie al societăţii, şi cea de-a doua susţinută de grupul de acţionari format din fondurile ING şi omul de afaceri Gheorghe Iaciu, de a distribui dividende din profitul de 130 milioane de lei făcut anul trecut.

În prima variantă, CA-ul SIF Oltenia propunea ca 71,4% din profitul net să fie distribuit către acţionari sub formă de dividende, în timp ce a doua variantă era mai generoasă şi propunea distribuţia a 93,7% din profitul net sub formă de dividende.

"Deocamdată nu se distribuie profitul pe 2013. Ce se va întâmpla cu profitul pe 2013 poate fi luat în discuţie la o viitoare şedinţă a Consiliului de Administraţie. Avem de asemenea obligaţia de a convoca o nouă AGA Ordinară pentru completarea Consiliului de Administraţie, şi atunci s-ar putea discuta situaţia profitului pe 2013", a spus preşedintele SIF Oltenia.

Întrebat dacă CA-ul va propune aceiaşi variantă de dividend de 71,4% din profitul net de 130 milioane de lei care a fost azi pe ordinea de zi, Ciurezu a răspuns:

"Structura CA-ului s-a schimbat. Ce variantă de dividend va propune CA-ul este o chestiune deschisă şi depinde şi de acţionari".

În AGA de azi, acţionarii SIF Oltenia l-au ales în funcţia de administrator de Victor Căpitanu, partener la firma de consultanţă Capital Partners. El este un apropiat al lui Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana. În 2009, Dragoş Bîilteanu, Doru Lionăchescu, partener la Capital Partners, alături de omul de afaceri Octavian Radu au încercat, fără succes însă, să îl dea jos din funcţie pe Ion Cuzman, pe atunci preşedintele SIF Banat-Crişana.

Alegerea lui Victor Căpitanu  în CA-ul de la SIF Oltenia ar putea aduce o schimbare de optică în conducerea SIF Oltenia. Circa 5% din capitalul SIF Oltenia este deţinut de SIF Moldova, societate la care SIF Muntenia deţine 5% din capital. Circa 5% din capitalul SIF Muntenia este deţinut de SIF Banat-Crişana, care controlează şi administratorul SIF Muntenia.

SIF Banat-Crişana s-a detaşat de restul SIF-urilor încă de anul trecut şi nu a dat dividende din profitul pe 2012. La fel a făcut şi în acest an, profitul pe 2013 obţinut de SIF Banat-Crişana a fost capitalizat.

În fiecare an din ultimii 14, SIF Oltenia a distribuit dividende către acţionari.

"Sunt şi acţionari care văd în SIF-uri nu doar fonduri de dividende ci fonduri de creştere care aduc valoare acţionarilor nu doar prin dividende ci prin aprecierea acţiunilor", a mai spus Ciurezu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO