Burse - Fonduri mutuale

Selloff pe Wall Street: Valoarea giganţilor tech din SUA a scăzut cumulat cu peste 1.000 de miliarde de dolari în ultimele trei zile de tranzacţionare

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

10.05.2022, 12:16 704

Cele mai mari companii de tehnologie la nivel mondial au pierdut împreună peste 1.000 de miliarde de dolari în ultimele trei sesiuni de trading din Statele Unite, notează CNBC.

În pofida creşterilor iniţiale, acţiunile americane au suferit declinuri semnificative după ce Rezerva Federală a majorat dobânda de referinţă miercurea trecută, tehnologia înregistrând cele mai mari scăderi în acest sens.

Investitorii arată astfel tot mai puţin interes pentru factorii care au „alimentat” businessurile în timpul pieţei bull din ultimii ani, incluzând aici şi pandemia, şi îşi plasează acum banii pe sectoare mai sigure ale pieţei, precum grupurile alimentare Campbell Soup, General Mills şi J.M. Smucker. Acţiunile celor trei societăţi s-au apreciat cu 24%, 15,6%, respectiv 9,3% în ultimele şase luni.

Apple, cea mai mare companie din lume, şi-a pierdut 220 de miliarde de dolari din valoare de la închiderea şedinţei de tranzacţionare de miercuri, zi în care Jerome Powell, şeful băncii centrale americane, a declarat că inflaţia este prea mare şi nu există planuri pentru o creştere a ratelor dobânzilor care să depăşească o jumătate de punct procentual.

Pieţele au oferit creşteri la scurt timp după comentariile lui Powell, însă optimismul s-a evaporat aproape instantaneu. Luni, indicele american S&P 500 a scăzut sub pragul 4.000 de puncte, coborând cu 7% de la sfârşitul sesiunii din data de 4 mai.  ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) Invesco Nasdaq 100 s-a depreciat cu aproape 10% în aceeaşi perioadă.

 

Alte declinuri notabile în ultimele trei sesiuni de pe Wall Street:

 
  • Microsoft şi-a pierdut circa 189 de miliarde de dolari din valoare
 
  • Capitalizarea Tesla scăzut cu 199 de miliarde de dolari
 
  • Valoarea de piaţă a Amazon înregistrează o scădere de 173 de miliarde de dolari
 
  • Alphabet, compania-mamă a Google, valorează cu 123 de miliarde de dolari mai puţin
 
  • Producătorul de plăci video Nvidia este pe minus cu 85 de miliarde de dolari
 
  • Meta Platforms (Facebook) a pierdut 70 de miliarde de dolari în ceea ce priveşte capitalizarea
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO