Burse - Fonduri mutuale

Semidezastru la privatizarea Oltchim: doar trei oferte. Procesul se amână cu trei zile ca să vină ruşii de la Gazprom

Semidezastru la privatizarea Oltchim: doar trei oferte. Procesul se amână cu trei zile ca să vină ruşii de la Gazprom

Autor: Andrei Chirileasa

18.09.2012, 00:08 3040

Doar trei investitori, nemţii de la PCC, omul de afaceri Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu, au depus oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) până ieri la ora 12:00, când a expirat termenul limită stabilit de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), determinându-l pe şeful OPSPI, Remus Vulpescu, să hotărască amânarea cu trei zile a termenului de deschidere a ofertelor, până joi la ora 12:30.

Până atunci, OPSPI speră să mai primească noi oferte, inclusiv de la ruşii de la Gazprom, care şi-au declarat interesul pentru Oltchim în primăvară, dar au transmis statului că nu au avut suficient timp la dispoziţie ca să-şi pregătească oferta.

Oficial, şeful OPSPI a invocat procesele deschise în ultimele zile de Dan Diaconescu, proprietarul televiziunii OTV, prin care acesta a cerut suspendarea privatizării Oltchim. Diaconescu a contestat hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor de la Oltchim de săptămâna trecută în care statul a votat împotriva conversiei creanţelor AVAS asupra Oltchim în acţiuni.

Guvernul Victor Ponta a preluat o adevărată bombă cu ceas la Oltchim, situaţia combinatului înrăutăţindu-se şi mai mult în ultimele luni. Combinatul a fost închis în urmă cu o lună din cauză că nu mai are bani pentru achiziţia materiei prime şi pentru plata salariilor celor 3.300 de angajaţi. Dacă nu reuşeşte să privatizeze Oltchim, statul va trebui să lichideze compania, conform înţelegerii cu FMI.

Iniţial, statul obţinuse de la Comisia Europea­nă acceptul pentru a transforma în acţiuni creanţele deţinute de AVAS asupra Oltchim, dar a renunţat la această strategie deoarece nu s-a înţeles cu PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, asupra conversiei. fără votul PCC, hotărârea nu putea fi trecută prin AGA. OPSPI a schimbat din mers strategia şi a scos la vânzare acţiunile Oltchim la pachet cu crean­ţele AVAS şi Electrica, în valoare de 400 mil. euro.

Săptămâna trecută, ministrul economiei Daniel Chiţoiu a anunţat că 12 investitori au cum­pă­rat caietele de sarcini pentru privatizarea Oltchim. Ieri însă, OPSPI a primit doar trei oferte, dintre care una din partea lui Dan Diaconescu, care se ba­zează pe "banii poporului". Niciunul dintre ofer­tanţi nu are anvergura necesară pentru o astfel de investiţie, aşa că OPSPI a prelungit termenul în speranţa că va reuşi în următoarele trei zile să prindă un investitor mai mare.

Ministrul Daniel Chiţoiu răspunde "cu capul şi viaţa" pentru privatizarea Oltchim, în timp ce pentru premierul Victor Ponta şi USL miza o reprezintă circa 10.000 de locuri de muncă în Vâlcea şi Argeş şi câteva zeci de mii de voturi la alegerile parlamentare din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO