Burse - Fonduri mutuale

Senatorii susţin că vor să facă o anchetă fără precedent privind salariile şi activitatea şefilor din supravegherea financiară. Ancheta nu-i vizează numai pe şefii ASF, ci şi pe cei ai fostelor CSA, CNVM şi CSSPP

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget: Voi solicita rapoartele de activitate ale ASF, dar şi ale celor trei comisii de dinainte înfiinţării ASF. Voi cere o situaţie comparativă a salariilor din ASF şi a celor din fostele comisii de supraveghere, de asemenea toţi conducătorii ASF şi cei au fostelor Comisii vor fi disponibili pentru      audieri şi vor fi verificaţi.

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget: Voi solicita rapoartele de activitate ale ASF, dar şi ale celor trei comisii de dinainte înfiinţării ASF. Voi cere o situaţie comparativă a salariilor din ASF şi a celor din fostele comisii de supraveghere, de asemenea toţi conducătorii ASF şi cei au fostelor Comisii vor fi disponibili pentru audieri şi vor fi verificaţi.

Autor: Roxana Pricop

06.03.2014, 22:21 945
Comisia de buget de la Senat a început o anchetă fără precedent a activităţii Autorităţii de Supraveghere Financiară: vor fi audiaţi conducătorii instituţiei, dar şi persoanele care au condus fostele comisii de supraveghere până în aprilie 2013, iar salariile încasate de aceştia vor fi verificate.

Până la finalul lunii martie Parlamentul va lua o decizie cu privire la actuala conducere, dar şi cum anume va fi modificată legea astfel încât ASF să devină o instituţie credibilă şi transparentă.

Este pentru prima dată când Parlamentul, prin intermediul Comisiei de buget de la Senat, face un control asupra activităţii ASF, ca urmare a izbucnirii scandalului despre remuneraţiile de zeci de mii de euro încasate de membrii Consiliului ASF sub formă de salarii, prime de vacanţă şi stimulente în lunile noiembrie şi decembrie 2013.

ASF a fost înfiinţată în aprilie 2013 prin comasarea a trei comisii: CNVM - responsabilă de piaţa de capital şi condusă de Carmen Negoiţă, CSA -responsabilă de piaţa asigurărilor şi condusă de Daniel Tudor şi CSSPP – responsabilă de pensiile private şi condusă de Marian Sîrbu.

Poate şi lipsa de control din partea Parlamentului a făcut posibilă situaţia în care conducătorii acestei instituţii au încasat remuneraţii uriaşe, de circa 72.000 de euro în cazul preşedintelui ASF pentru două luni, motivând că acestea sunt conforme cu legea şi statutul instituţiei.

„Cer iertare cetăţenilor pentru un salariu, pentru câştigurile pe care le am, nu printr-o decizie arbitrară, individuală a lui Dăianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă, care a avut în vedere un act normativ de înfiinţare a Autorităţii“, a spus miercuri Daniel Dăianu, preşedintele interimar al ASF, la finalul audierii în Comisia pentru buget-finanţe a Senatului. Miercuri, Dăianu a preluat conducerea ASF în calitate de preşedinte interimar, după ce Dan Radu Ruşanu şi-a dat demisia din funcţie fiind arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul Carpatica. Dăianu a încasat 68.000 de euro în noiembrie şi în decembrie 2013, bani pe care el spune că i-a înapoiat.

Restul membrilor ASF nu au returnat primele, unii dintre aceştia din cauză că au cheltuit banii şi ar dori să returneze primele în mai multe rate.

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget care anchetează situaţia ASF, a declarat ieri pentru ZF că până la finalul lunii martie întreaga activitate a ASF va fi verificată, vor fi audiaţi conducătorii de acum, dar şi cei numiţi în aprilie 2013, precum şi conducătorii celor trei comisii de supraveghere care au fost comasate în ASF. Tot el a declarat pentru ZF pe 23 februarie că dacă conducătorii ASF nu returnează primele vor fi demişi.

„Voi solicita rapoartele de activitate ale ASF, dar şi ale celor trei comisii de dinaintea înfiinţării ASF. Voi cere o situaţie comparativă a salariilor din ASF şi a celor din fostele comisii de supraveghere, de asemenea toţi conducă­torii ASF şi cei ai fostelor comisii vor fi disponibili pentru audieri şi vor fi verificaţi.“

Senatorul a explicat că după ce aceste audieri se vor încheia, comisia va elabora un raport de control în baza căruia senatorii vor decide ce anume se va întâmpla cu actuala conducere, dacă va fi completată conducerea cu doi noi membri în locul celor arestaţi preventiv sau dacă va fi modificat numărul de membri din consiliu.

„ASF se află acum într-o situaţie critică pentru imaginea sa. ASF trebuie să redevină o instituţie credibilă, transparentă şi eficientă. Pentru ca acest lucru să se întâmple vom aduce o serie de amendamente la Ordonanţa de urgenţă 94/2013 ce reglementează funcţionarea ASF, astfel încât să nu mai existe interpretări. Salariile vor fi reduse cu mai mult de 30% pentru membrii executivi, neexecutivi şi angajaţi“, a continuat senatorul.

Potrivit lui Nicula, pentru funcţia de preşedinte vor putea candida membrii executivi ai ASF (Mircea Ursache, Corneliu Moldoveanu, Ion Giurescu), dar se pot înscrie şi alte persoane.

În toamna anului trecut, comisiile de buget de la Senat şi Camera Deputaţilor au fost cele care le-au dat ok-ul actualilor membri ai ASF să candideze pentru cele nouă locuri în conducerea ASF, în urma unor audieri mai mult formale. Plenul renunit al Parlamentului a fost cel care i-a validat în funcţie. Votul din toamna anului trecut din Parlament a fost al treilea pentru că a fost schimbată conducerea ASF de trei ori anul trecut, însă de fiecare dată au contat recomandările de la partid şi mai puţin experienţa profesională.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO