Burse - Fonduri mutuale

Şi totuşi, care este mai bună: pensia privată sau pensia de stat?

Marius Pandele, analist financiar Prime Transaction

Marius Pandele, analist financiar Prime Transaction

Autor: Liviu Popescu

03.07.2017, 21:37 2365

Analistul financiar Marius Pandele de la Prime Transaction a realizat o analiză pornind de la cel mai recent salariu mediu brut disponibil la Institutul Naţional de Statistică de 3.291 lei în aprilie, la care a adăugat o creştere anulă nominală de 5% pe 35 de ani, cu comision de contribuţie şi administrare. Suma acumulată după 35 de ani ar fi de 2,4 mil. lei, fără a lua în calcul inflaţia, pentru că afectează atât pensia privată, cât şi pensia de stat.

Pandele a ajuns la concluzia că mai bună ar fi pensia privată nu numai că ar fi de aşteptat ca ea să aducă mai mulţi bani la bătrâneţe, dar are şi avantaje impor­tante încorporate.

„La finalul celor 35 de ani, salariul mediu brut nominal ar fi de 18.791 de lei, după creşterea anuală de 5%. În condiţiile în care statul ar reuşi să plătească un punct de pensie echivalent cu 45% din salariul mediu brut, ţinta majorităţii guvernelor de până acum, atinsă însă destul de rar, aceasta ar fi de 8.456 de lei pe lună în momentul pensionării“, explică analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO