Burse - Fonduri mutuale

SIF 1 oferă 5,3 mil. euro pentru jumătate din Transilvania Construcţii

SIF 1 oferă 5,3 mil. euro pentru jumătate din...

Autor: Stefan Musgociu, Roxana Pricop

20.10.2013, 19:59 612

SIF Banat-CriŞana (SIF 1) vrea să cumpere 50,37% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), pentru 23,8 mil. lei (5,3 mil. euro), printr-o ofertă de preluare în care oferă celorlalţi acţionari ai firmei un preţ de 50 lei/acţiune, uşor sub cotaţia de la bursă.

SIF Banat-Crişana deţine 49,63% din acţiunile Transil­va­nia Construcţii, cea mai mare parte a titlurilor fiind cum­pă­rate la finalul lunii august de la Gabriela Timofte, soţia preşe­din­telui CA Mircea Timofte. Atunci, SIF 1 a plătit 13,8 mil. lei (3,1 mil. euro) pentru pachetul deţinut de Gabriela Timofte (29,22%). Gabriela Timofte mai are doar 2.230 de acţiuni Tran­sil­vania Construcţii, reprezentând 0,0024% din capitalul social al firmei.

Preţul propus de SIF Banat-Crişana în oferta de preluare, de 50 lei/titlu, este egal cu cel la care a cumpărat pachetul de 29,22% din acţiuni de la Gabriela Timofte. În luna august, preţul acţiunilor Transilvania Construcţii a urcat cu aproape 54% în cinci zile, de la 32,5 lei la 50 lei, susţinut de achiziţiile realizate de SIF Banat-Crişana. Cotaţia propusă de SIF Banat-Crişana în oferta de pre­lua­re este cu aproape 1,5% sub preţul acţiunilor Transilvania Con­strucţii anterior publicării anunţului de ofertă, de 50,75 lei/titlu.

Mircea Timofte deţine 30,14% din acţiunile Transilvania Construcţii, potrivit celor mai recente raportări. Dacă va vin­de pachetul către SIF Banat-Crişana în cadrul ofertei, Mircea Timofte va încasa 14,2 mil. lei (3,2 mil. euro). În acest caz, SIF Banat-Crişana ajunge să plătească 28 mil. lei (6,3 mil. euro) pentru acţiunile deţinute de Gabriela şi Mircea Timofte, ajun­gând să deţină 79,77% din titlurile firmei de construcţii.

Oferta de preluare începe miercuri 23 octombrie şi se va în­cheia pe 12 noiembrie, fiind intermediată de casa de brokeraj Swiss Capital.

„Ofertantul nu intenţionează retragerea de la tranzacţio­na­re a acţiunilor emise de Transilvania Construcţii sau lichi­da­rea societăţii. SIF Banat-Crişana intenţionează alegerea altor membri în consiliul de administraţie şi nu are în vedere modificarea obiectului de activitate al emitentului“, se arată în prospectul ofertei aprobat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

SIF Banat-Crişana a încercat să schimbe consiliul de ad­mi­nistraţie al companiei în AGA de pe 20 septembrie, însă nu a reuşit. Mircea Timofte a rămas în funcţia de preşedinte.

Raportat la preţul din oferta de preluare, firma de con­strucţii este evaluată la 47,3 mil. lei (10,6 mil. euro), în timp ce capitalizarea bursieră calculată în funcţie de cotaţia bursieră de miercuri a acţiunilor este de aproape 48 mil. lei (10,8 mil. euro).

Compania are în portofoliul de lucrări realizate inclusiv construirea a două tribune pentru stadionul echipei de fotbal CFR Cluj, participarea la construcţia Cluj Arena şi este în prezent una dintre cele mai valoroase companii de construcţii de pe bursă, cu o capitalizare de 47,6 mil. lei.

Compania a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 14,8 mil. lei (3,4 mil. euro), în scădere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 974.000 de lei (222.000 de euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO