Burse - Fonduri mutuale

SIF 2 cere ASF să oblige Ceramica la un nou raport de evaluare

SIF 2 cere ASF să oblige Ceramica la un nou raport de...

Autor: Roxana Pricop

08.04.2015, 00:05 560

SIF Moldova (SIF2) alături de un grup de investitori, cu deţineri cumulate de 10% din capitalul producătorului de cărămizi Brikston (fost Ceramica Iaşi, sim­bol bursier CERE), solicită Auto­ri­tăţii de Supraveghere Financiară (ASF) să oblige compania la efectuarea unui alt raport de evaluare, care să reflecte valoarea justă a acţiunilor societăţii.

Producătorul de cărămizi se află sub incidenţa reglementărilor şi a deciziei ASF de efectuare a ofertei publice de preluare obligatorie, scadentă încă din 15 iulie 2014, când s-a schimbat contro­lul indirect asupra acestei companii. Con­trolul asupra Ceramica Iaşi, rede­nu­mită în ianuarie Brikston Construction Solutions, a trecut, din mâinile fondului american Advent International, în cele ale unui fond înregistrat în Hong Kong.

În ianuarie, acţionarii companiei nu au adoptat nicio hotărâre privind situa­ţia companiei având în vedere că piaţa RASDAQ se desfiin­ţea­ză în octom­brie. Astfel, compania iese auto­mat de la tranzacţionare şi tre­buie să facă ofertă de preluare acţio­na­rilor care vor să se retragă. Potrivit legii, preţul de ofertă trebuie să fie cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre: preţul me­diu ponderat de tranzacţionare afe­rent ultimelor 12 luni, valoarea unitară a acti­vului net al societăţii, preţul rezultat dintr-un raport de expertiză. Potrivit SIF2, cel mai mare preţ rezultat este pre­ţul activului net contabil împărţit la nu­mă­­rul de acţiuni, respectiv 1,01 lei/acţiune. Preţul stabilit prin raportul de evaluare al expertului desemnat de com­panie este de 0,6929 lei/acţiune, mai mic cu 31,4%.

„Strategia acţionarului majoritar şi a emitentului de a întocmi un raport de eva­luare în temeiul Legii 151/2014 şi de a nu efectua ofertă publică obligatorie aduce prejudicii importante acţionarilor mi­noritari ca urmare a diferenţei de preţ/actiune. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât obligaţia de ofertă publică s-a născut înainte de adoptarea Legii nr. 151/2014, acţionarii fiind puşi în situaţia să accepte un preţ mai mic”, a spus Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF2.

Societatea este reprezentată de firma de avocatură Duţescu şi Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO