Burse - Fonduri mutuale

SIF Banat-Crişana a cumpărat 29% din Transilvania Construcţii pentru 13,8 mil. lei

Transilvania Construcţii a participat la construcţia stadionului Cluj Arena, cu o capacitate de 30.000 de locuri, după ce cu câţiva ani înainte construise două tribune ale stadionului CFR Cluj. Mediafax Foto

Transilvania Construcţii a participat la construcţia stadionului Cluj Arena, cu o capacitate de 30.000 de locuri, după ce cu câţiva ani înainte construise două tribune ale stadionului CFR Cluj. Mediafax Foto

Autor: Stefan Musgociu

29.08.2013, 20:31 583

SIF Banat-Crişana (SIF1) a cumpărat ieri 29,22% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), printr-un deal de 13,8 milioane de lei (3,1 milioane de euro), de la Gabriela-Camelia Timofte, soţia preşedintelui consiliului de administraţie al firmei, Mircea Timofte. Acesta mai deţine 30,14% din acţiuni.

Tranzacţia a fost intermediată de firma de brokeraj Swiss Capital, potrivit unor raportări transmise spre închiderea şedinţei bursiere.

SIF Banat-Crişana a mai cumpărat în ultimele zile pachete mai mici de acţiuni la Transilvania Construcţii, urcând preţul de pe bursă cu 53% în ultima săptămână, la 50 de lei.

Prin aceste tranzacţii, participaţia SIF Banat-Crişana a urcat de la 20,29% la 49,63% din acţiunile Transilvania Construcţii. Astfel, societatea de investiţii financiare urmează să lanseze o ofertă obligatorie de preluare, pentru că a depăşit pragul de 33% din acţiuni, de la care este obligatorie o astfel de operaţiune.

Achiziţia s-a realizat la preţul de 50 lei, cu 11,14% peste cotaţia la care acţiunile Transilvania Construcţii au încheiat şedinţa bursieră de miercuri, şi evaluează compania la 47,3 milioane de lei (10,6 mil. euro).

Transilvania Construcţii a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 14,8 milioane de lei (3,4 milioane de euro), în scădere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 974.000 de lei (222.000 de euro). În prima jumătate a anului trecut, firma a consemnat o cifră de afaceri de 17,7 milioane de lei şi un profit de 1,9 milioane de lei.

Compania de construcţii din Cluj are în portofoliul de lucrări inclusiv construcţia a două tribune pentru stadionul echipei de fotbal CFR Cluj şi este în prezent una dintre cele mai valoroase companii de construcţii de pe bursă.

Achiziţia este cea mai mare derulată de SIF Banat-Crişana pe bursa de la Bucureşti în acest an, după ce Dragoş Bîlteanu a preluat conducerea companiei. SIF Banat-Crişana a mai cumpărat de la începutul anului pachetul majoritar de acţiuni al Azuga Turism, pentru circa 20 mil. lei, şi 50% din acţiunile Muntenia Invest, firma care administrează SIF Muntenia, pentru 8,2 mil. lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO