Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova cere modificarea cerinţelor de cvorum pentru AGA de la BVB şi conducere dualistă

SIF Moldova cere modificarea cerinţelor de cvorum pentru...

Autor: Andrei Chirileasa

08.07.2013, 19:56 373

SIF Moldova (SIF2), unul dintre principalii acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu 4,99% din acţiuni, a trimis o solicitare conducerii bursei privind convocarea adunării generale a acţionarilor în vederea modificării actului constitutiv.

Mai exact, SIF Moldova cere eliminarea actualelor cerinţe de cvorum care impun ca la adunările generale extraordinare ale acţionarilor (AGEA) de la BVB să participe acţionari care deţin minimum 75% din acţiunile cu drept de vot (la prima convocare) şi minimum 50% din acţiunile cu drept de vot (la a doua convocare). Această cerinţă a făcut practic imposibilă desfăşurarea AGEA la BVB la ultimele convocări, deşi pe ordinea de zi erau puncte importante, precum înfiinţarea contrapărţii centrale pentru piaţa derivatelor.

„Coborârea cvorumului de şedinţă la cel minim prevăzut de lege va conduce la eliminarea blocajelor în adoptarea hotărârilor de mare importanţă pentru BVB“, se arată în motivaţia SIF Moldova.

De asemenea, SIF Moldova cere modificarea sistemului de conducere al BVB prin trecerea la un sistem dualist, cu consiliu de supraveghere şi directorat, ceea ce le-ar permite şi SIF-urilor să-şi numească reprezentanţi în conducerea BVB. Aceasta este o doleanţă mai veche a SIF-urilor, care deţin împreună peste 15% din capitalul bursei.

Trecerea la sistemul de administrare dualist ar însemna şi noi alegeri la BVB pentru consiliul de supraveghere, pe care SIF Moldova le solicită într-o adunare generală ordinară care să aibă loc imediat după AGEA. În prezent, bursa este condusă de un consiliu de administraţie format din nouă membri, preşedintele fiind Lucian Anghel.

Pentru ca schimbările propuse să fie aprobate în AGEA este necesar ca să se întrunească peste 50% dintre acţionarii BVB.

În prezent, investitorii locali persoane juridice deţin 69,3% din acţiunile BVB, în timp ce instituţionalii străini au 11%, iar un pachet de aproape 18% este deţinut de persoane fizice române.

BVB a avut anul trecut afaceri de 17,4 milioane de lei şi un profit net de 9 mil. lei şi deţine peste 60 de milioane de lei cash în conturi. Capitalizarea BVB este de 147,3 milioane de lei (33,1 milioane de euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO