Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova despre achiziţia Broker Cluj: „S-a mai schimbat contextul. Vom vedea ce facem în continuare“

Costel Ceocea, preşedintele şi directorul general al SIF Moldova

Costel Ceocea, preşedintele şi directorul general al SIF Moldova

Autor: Roxana Pricop

25.11.2014, 00:04 1020
Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a aprobat achiziţionarea, în mod direct, de către SIF Moldova (SIF2) a unei participaţii calificate de 32,99% din capitalul social şi din totalul drepturilor de vot firmei de intermediere SSIF Broker.

Avizul a fost dat asupra intenţiei de principiu a SIF Moldova, fiind un pas necesar înaintea achiziţionării efective de acţiuni şi nu implică faptul că SIF-ul va cumpăra acţiunile în perioada următoare.

„În momentul când am depus prima documentaţie la ASF pentru a primi avizul de a deveni investitori calificaţi în acţionariatul SSIF Broker, în aprilie – mai, contextul era diferit de cel de acum: exista un prag de deţinere de 15% din capital, ulterior eliminat, iar societatea era interesată de fuziunea cu o altă firmă de brokeraj, fuziune care nu mai este însă de actualitate. De ase­menea, cotaţia acţiunilor Broker a crescut între timp. Date fiind schimbările inter­venite între timp, vom analiza ce vom face în con­tinuare“, a spus Costel Ceocea, preşe­dintele şi direc­torul general al SIF Moldova.

SSIF Broker este singura societate de brokeraj listată la bursă, cu o valoare de piaţă de 39,8 mil. lei. SIF Mol­dova deţinea la finalul lunii septembrie un pachet de 4,98% din capitalul social al firmei de brokeraj, iar SIF Muntenia avea o partici­paţie de 14,5% din capital.

Pachetul de 32,99% la care vizează SIF Mol­dova să ajungă este pragul limită permis pentru a nu fi declanşată obligaţia de ofertă obli­gatorie de preluare pentru restul acţionarilor minoritari.

Potrivit legii pieţei de capital, orice acţionar care deţine peste 33% din capitalul unei companii listate este obligat să ofere minoritarilor dreptul de a se retrage din societate.

Intenţia de a ajunge la 32,99% din Broker Cluj nu înseamnă neapărat că SIF Moldova va ajunge la această de­ţi­nere, însă dă mână liberă societăţii să cumpere acţiuni la firma de bro­keraj.

La începutul lunii noiembrie, SSIF Broker a anunţat pe bursă ca a primit o informare din partea firmei de brokeraj BT Securities, parte din grupul financiar Banca Transilvania, că proiectul fuziunii nu mai este de actualitate. Dacă cele două firme ar fi fuzionat, şi-ar fi consolidat poziţia pe piaţa locală de brokeraj.

Acţiunile Broker Cluj au deschis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere cu 2% până la un preţ de 0,1153 lei/titlu, însă după ce informaţia cu privire la interesul SIF Moldova a devenit publică, acţiunile au urcat cu până la 9%.  Acţiunile SIF2 au stagnat la un preţ de 1,65 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO