Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova şi-a depăşit cu 80 de milioane de lei profitul bugetat pe tot anul

Costel Ceocea

Costel Ceocea

Autor: Roxana Pricop

18.09.2014, 00:00 217
SIF Moldova (SIF2) a raportat un profit de 196 milioane de lei după primele opt luni din an, câştig record în condiţiile în care rezultatul bugetat pentru întreg anul este de 117 milioane de lei. Câştigul a fost alimentat în mare parte de vânzări de active din portofoliu, dar şi de investiţiile făcute pe bursă. Astfel, societatea condusă de Costel Ceocea a raportat o creştere a activelor din portofoliu de 4%, până la 1,325 miliarde de lei. Principalele investiţii ale SIF Moldova sunt acţiunile Băncii Transilvania cu o pondere de 28,14% în portofoliu, titlurile Fondului Proprietatea cu o pondere de 11,4%, urmate de acţiunile BRD (7,8%) şi cele ale Petrom (7,6%). În topul investiţiilor se află şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care deţin o pondere de 3,77% în portofoliul societăţii.
 
Cea mai mare vânzare făcută de SIF în acest an a fost vânzarea acţiunilor Erste Bank, care la începutul anului deţineau o pondere de aproape 20% din activele SIF2, valorând circa 254 milioane de lei. Vânzarea acţiunilor Erste Bank a fost o mişcare inspirată a SIF-ului, având în vedere că din a doua parte a anului acţiunile băncii austriece au scăzut puternic din cauza raportării unei pierderi semestriale de 930 milioane de euro, cauzată şi de reducerea fondului comercial pe România. Acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 1% în acest an, cea mai mică scădere din rândul acţiunilor celor cinci SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO