Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia a devenit cel mai mare acţionar al Broker Cluj. Ce planuri are?

SIF Muntenia a devenit cel mai mare acţionar al Broker Cluj. Ce planuri are?
28.06.2010, 23:29 66

SIF Muntenia (SIF4) a ajuns în prezent să controleze 8,76% dinacţiunile firmei de intermediere Broker Cluj (BRK), după ce aachiziţionat în ultimele luni participaţii importante în companie,devenind astfel cel mai important acţionar al firmei.

Cu mai puţin de două luni în urmă, societatea de investiţiifinanciare avea o participaţie de 5,11% din acţiunile Broker Cluj,prag la care a ajuns pentru prima dată în luna martie a acestuian.

Potrivit ultimelor raportări, exceptând SIF Muntenia, firma deintermediere nu mai are decât un singur acţionar semnificativ, înpersoana lui Ioan Cârtiş, care deţine circa 8,25% din acţiunileBroker Cluj.

Firma Intervalco a omului de afaceri Martin Miron a vândut de laînceputul anului pachete semnificative din companie pe fondulcărora participaţia acestuia a coborât la sub 5% din capital.

"Avem nişte relaţii de colaborare cu ei, ne înţelegem foartebine cu conducerea executivă şi am dorit să consolidăm acesterelaţii. Pentru moment ne menţinem participaţia pe care o avem", adeclarat Petre Szel (desen), preşedintele Muntenia Invest, careadministrează SIF Muntenia.

Broker Cluj s-a plasat pe poziţia a şasea în topul brokerilordupă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate pe Bursă înprimele cinci luni ale acestui an, care s-au ridicat la 376 mil.lei (circa 90 mil. euro). Anul trecut, societatea de brokeraj ocupalocul 10, iar transferurile cu acţiuni s-au cifrat la numai 432mil. lei. SIF Muntenia a cumpărat vineri un pachet de 692.000 detitluri Broker Cluj, după ce cotaţia acţiunilor s-a prăbuşit cu9,5% în ziua respectivă, iar cu o zi înainte mai achiziţionase500.000 de acţiuni.

Szel: La preţurile actuale nu vindem. Cumpărăm doar câtne ţine buzunarul

Petre Szel spune că posibilităţile de exit din companii ale SIFMuntenia sunt limitate în această perioadă, astfel că societatea deinvestiţii financiare încearcă să-şi drămuiască fiecare ban.

"La preţurile actuale de pe Bursă nu vom vinde, iar de cumpăratdoar cât ne vor ţine buzunarele. Nu avem lichidităţi prea mari faţăde dorinţele noastre de investiţii. Va trebui să ne mulţumim cu ceavem. Facem cum fac pensionarii sau bugetarii, trebuie să neîncadrăm în buget", spune Szel.

SIF-urile şi-au bugetat în acest an investiţii importante, careurmau să fie susţinute printre altele de scoaterea la vânzare aunor participaţii deţinute de SIF-uri în vederea restructurăriiportofoliilor moştenite.

Potrivit lui Szel, din cauza instabilităţii fiscale, conducereaSIF Muntenia nu poate să-şi facă planuri pe termen lung, iarsocietatea va încerca să profite de oportunităţile care apar petermen scurt.

"Bursa este afectată de majorarea TVA şi a cotei de impozitarepentru că este o problemă de percepţie. Ce părea o victore a unoracu Curtea Constituţională nu este privită cu ochi foarte buni deinvestitori pentru că declanşează instabilitate. Creşterea TVAafectează direct economia reală, în timp ce reducerea pensiilordoar în parte", spune Petre Szel, care administrează societăţi cuactivităţi în aproape toate ramurile economiei.

Întrebat dacă consideră o oportunitate achiziţionarea de acţiuniîn companii de stat odată cu majorarea cotei de distribuire adividendelor de la 50% la 90%, Szel a spus că depinde şi care estecostul unei asemenea investiţii, respectiv preţul la care setranzacţionează titlurile.

Pe lângă titlurile Broker Cluj, SIF Muntenia şi-a mai îndreptatatenţia anul acesta către BRD, societatea de investiţii financiareachiziţionând şi vineri un pachet de circa 14.000 de titluri înschimbul sumei de 155.000 de lei (36.300 de euro).

Acţiunile BRD au pierdut la finele săptămânii trecute 6,8% dinvaloare, iar luni au mai coborât cu circa 3,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO