SIF Muntenia are două propuneri de dividend: 85% din profit sau zero

6 mar 2014 Autor: Andrei Chirileasa

SIF Muntenia (SIF4) le-a făcut acţionarilor două propuneri privind repartizarea profitului net, prima variantă fiind repartizarea integrală a câştigului la rezerve şi dividende zero, iar a doua prevede repartizarea a 85% din profit sub formă de dividende, respectiv o sumă totală de 111,37 mil. lei (24,7 mil. euro), potrivit unui raport publicat ieri pe bursă.

Acţionarii vor decide pe data de 14 aprilie, în AGA, ce va face compania cu profitul din 2013, de 131,1 mil. lei. Orice rezultat este posibil, având în vedere că SIF Banat-Crişana (SIF1), care a avut în ultimul an o politică de nedistribuire de dividende, a preluat recent 4,99% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4). Rămâne de văzut ce vor dori ceilalţi acţionari ai SIF, dintre care cel mai important este Gheorghe Iaciu, care deţine de asemenea 5% din acţiuni.

Fondurile de investiţii şi fondurile de pensii, care deţin şi ele pachete mai mari de acţiuni la SIF4, sunt în general pentru distribuirea de dividende, mai ales având în vedere că SIF-urile nu au prezentat până acum alternative convingătoare pentru folosirea banilor în cazul nedistribuirii profiturilor.

SIF Banat-Crişana le-a propus deja acţionarilor să nu distribuie dividende din profitul obţinut în 2013, iar SIF Transilvania a făcut o propunere similară încercând să-şi convingă acţionarii să accepte în schimb o majorare de capital cu ac­ţiuni gratuite. Ambele propuneri au fost taxate de investitori prin scăderea acţiunilor celor două SIF-uri pe bursă.

În cazul în care acţionarii vor hotărî în final distribuirea de dividende, dividendul brut pe acţiune ar fi de 0,138 lei, iar randamentul dividendului, la preţul de ieri de 0,87 lei/acţiune, ar fi de 15,8%. Plata dividendelor s-ar realiza începând cu data de 1 septembrie 2014, la trei luni şi jumătate după AGA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

 

Cuvinte cheie:
sif
, profit
, propuneri
, sif muntenia
, dividende
, actionari
, bursa
, castigare

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide