Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a câştigat prima luptă cu Cătălin Chelu pentru controlul Argus

SIF Oltenia a câştigat prima luptă cu Cătălin Chelu pentru controlul Argus

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

14.09.2011, 00:04 1260

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) producătorului de ulei Argus Constanţa (UARG), care va avea loc la finele săptămânii, ar putea tranşa lupta pentru controlul companiei în favoarea SIF Oltenia şi a aliaţilor săi.

Cătălin Chelu ar putea pierde astfel lupta pentru controlul companiei, cu afaceri de 50 de milioane de euro în 2010, după ce a plătit în iulie peste 10 mil. euro pentru a prelua aproape 40% din acţiuni.

Consiliul de Administraţie al Argus a trimis ieri către Depozitarul Central lista acţionarilor care vor avea drepturile de vot suspendate în AGA. Cel mai probabil, firmele controlate de Cătălin Chelu şi Simion Cati Costanda vor avea drepturile de vot limitate la 33%, după ce CNVM a decis că ei acţionează în mod concertat şi trebuie să deruleze o ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni. Ei deţin împreună 40% din acţiuni.

Chelu susţine însă că se poate vorbi de o concertare şi între SIF Oltenia, care are circa 30% din Argus, şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, fond controlat de BCR şi de o firmă în care este acţionar indirect Florin Pogonaru, care deţine puţin peste 6%. CNVM nu a decis însă nicio concertare în acest caz.

Decizia a fost luată de cei doi membri ai Consiliului de Administraţie care au mai rămas după ce Vasile Leu, cel care a condus compania timp de 20 de ani şi care i-a vândut lui Chelu 11% din acţiuni, a demisionat din funcţia de preşedinte al CA. Dionisie Niculescu, un alt membru vechi din conducerea companiei, şi-a depus la rândul său demisia.

Dan Voiculescu şi Constantin Radu, reprezentanţii SIF Oltenia în Consiliul de Administraţie al Argus, au fost singurii prezenţi la şedinţa de ieri a consiliului. Antonel-Cristi Banu, omul de încredere al lui Cătălin Chelu, a fost numit săptămâna trecută administrator provizoriu, după ce un alt membru din vechea conducere şi-a dat demisia.

Decizia Consiliului de Adminis­tra­ţie este decisivă pentru votul din AGA, întrucât raportul de forţe dintre cele două tabere este foarte echilibrat. Dacă Consiliul de Administraţie nu i-ar fi suspendat voturile, Chelu ar fi câştiga bătălia. Pe ordinea de zi a AGA se află alegerea de noi membri în Consiliul de Administraţie şi mandatarea CA pentru a realiza investiţii pe piaţa de capital, la propunerea lui Chelu. Iniţial pentru aceasta era propusă suma de 40 mil. lei, însă aceasta a fost modificată ulterior la 5 mil. lei. La solicitarea SIF Oltenia, alegerea CA se va realiza prin metoda votului cumulativ, însă chiar şi aşa grupul care va avea mai multe voturi va putea alege mai mulţi administratori şi va avea controlul viitor al companiei.

Nici Chelu şi nici reprezentanţii SIF Oltenia nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii.

Tranşarea luptei pentru control la Argus este esenţială pentru evoluţia companiei în perioada următoare. Îngrijorate de schimbările şi luptele din acţionariat, unele bănci au adoptat o poziţie rezervată faţă de companie, ezitând să-i acorde noi finanţări.

Argus a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 105 mil. lei (24,7 mil. euro), în creştere cu 35% faţă de perioada similară a lui 2010, şi un profit net de 4,3 mil. lei, în uşoară scădere. Compania are în prezent o capitalizare de 29,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO