Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a incasat 18 mil. euro pentru Automobile Craiova

SIF Oltenia a incasat 18 mil. euro pentru Automobile Craiova

Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, a incercat sa obtina actiuni intr-o serie de companii controlate de AVAS in schimbul participatiei la Automobile Craiova si a negociat cu fonduri de investitii straine vanzarea aceleiasi participatii, insa in cele din urma a batut palma tot cu Ford

09.04.2009, 18:39 40

SIF Oltenia (SIF5) a vandut participatia de 22,85% pe care o detinea la Automobile Craiova (AUCS), firma prin intermediul careia grupul american Ford a preluat uzina de automobile de la Craiova, dupa un an si jumatate de negocieri in care a incercat sa obtina un pret mai bun decat cel oferit de Ford statului roman pentru pachetul majoritar de 72,4%.

In cele din urma, SIF Oltenia si Ford au ajuns la o intelegere, pretul la care s-a realizat tranzactia de ieri fiind apropiat de cel oferit de Ford statului roman, de 4,15 euro pe actiune.
"Consideram ca pretul este relativ bun, avand in vedere ca daca nu am fi vandut acum ne-am fi redus semnificativ participatia, iar mai tarziu nu ar mai fi fost nimeni dispus sa mai cumpere. Trebuie avut in vedere ca intre timp a mai crescut si euro, astfel ca pretul obtinut in lei este mai bun decat cel la care a vandut AVAS", a declarat Florian Buzatu, director in cadrul SIF Oltenia.
Pretul in lei platit de Ford statului roman in septembrie 2007 pentru actiunile Automobile Craiova a fost de circa 14 lei, in conditiile in care cursul era atunci de circa 3,4 lei/euro, in timp ce SIF Oltenia a vandut la 17,5 lei, la un curs de 4,2 lei/euro.
Ford a derulat la sfarsitul lui 2007 o oferta publica de preluare obligatorie pentru participatiile minoritare de la Automobile Craiova, insa SIF Oltenia nu a subscris atunci, desi ar fi incasat aproape 18 mil. euro. Reprezentantii SIF Oltenia au incercat in ultimul an sa convinga AVAS sa-i cedeze mai multe active in schimbul participatiei respective, iar seful SIF Oltenia Dinel Staicu a purtat negocieri cu mai multe fonduri de investitii straine pentru vanzarea actiunilor. Sperantele SIF Oltenia in obtinerea unui pret mai bun s-au destramat insa in momentul in care Ford a anuntat ca va derula o majorare de capital de 250 mil. euro la Uzina din Craiova, la care Automobile Craiova detinea pachetul majoritar, insa prin intermediul altei companii, astfel ca Automobile Craiova ar fi devenit actionar minoritar, iar participatia SIF Oltenia ar fi fost nesemnificativa. Reprezentantii SIF Oltenia au incercat inca o data sa convinga AVAS sa le mai cedeze niste active pe langa pretul de 18 mil. euro cerut pentru pachetul de actiuni, insa fara succes. "Tranzactia este doar ce se vede pe Bursa. Nu mai exista si alte elemente", a precizat Buzatu.
Prin aceasta tranzactie, SIF Oltenia isi asigura insa necesarul de lichiditati pentru urmatorii ani, in conditiile in care va mai incasa dividende in valoare neta de circa 70 mil. lei de la BCR si BRD. Acesta este si unul dintre motivele care au determinat cresterea actiunilor SIF5 cu 15% in sedinta de ieri.
 
Ford incepe in toamna productia la Craiova
Ford Romania va demara in partea a doua a acestui an productia in cadrul uzinei de la Craiova a noului Ford Transit Connect, utilitara usoara a constructorului american, care va fi prezentata pe piata europeana la mijlocul lunii mai. In vara anului viitor la Craiova va intra in productie un nou automobil de clasa mica, cel mai probabil generatia viitoare a modelului Fusion, in timp ce din 2011 se va fabrica si o noua utilitara de clasa medie si poate chiar generatia urmatoare a lui Ford Focus, modelul compact al constructorului.
In 2009 productia modelului Ford Transit Connect va fi de 30.000 de unitati, care va urca la 60.000 de unitati in 2010, potrivit declaratiilor anterioare ale lui John Fleming, CEO si presedinte al Ford Europa. La inceputul lunii martie Ford Motor Company a majorat capitalul social al Ford Romania cu 250 mil. euro, reprezentand prima transa a investitiilor de 675 mil. euro la care s-a angajat.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO