Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a luat 5% din acţiunile BVB pe minime

SIF Oltenia a luat 5% din acţiunile BVB pe minime

Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

06.12.2012, 00:07 691

SIF Oltenia (SIF5) a cumpărat în ultimele zile prin mai multe tranzacţii negociate circa 383.165 de acţiuni ale bursei de la Bucureşti (BVB), adică 4,99% din capitalul operatorului burier, pe care a plătit în total suma de 7,66 mil. lei (circa 1,7 mil. euro). Achiziţiile s-au derulat la un preţ mediu de circa 20 de lei/acţiune, foarte aproape de minimul atins de titlurile BVB de la listarea acestuia pe propria platformă, în urmă cu doi ani şi jumătate.

Achiziţiile vin în contextul în care acţiunile bursei de la Bucureşti au pierdut 30% din valoare anul acesta după ce anul trecut s-au depreciat cu încă 29% şi au atins recent cel mai mic preţ, coborând uşor sub pragul de 20 de lei/acţiune. În urma acestor achiziţii SIF Oltenia a devenit unul dintre cei mai mari acţionari ai bursei de la Bucureşti, alături de Franklin Templeton, BCR şi SIF Moldova, care au de asemenea câte 5% din acţiuni.

Legislaţia în vigoare nu permite ca un investitor să deţină mai mult de 5% din acţiunile bursei de la Bucureşti.

Pe bursă nu au fost raportaţi până în prezent investitorii care au vândut acţiuni BVB în cadrul tranzacţiilor recente, însă cel mai probabil aceştia sunt mai multe case de brokeraj care activează pe piaţă şi care au ieşit sau se pregătesc să iasă de pe bursă. Achiziţiile SIF Oltenia evaluează BVB la 153 mil. lei (33,8 mil. euro). La nouă luni, BVB a avut afaceri de 14 mil. lei, în scădere cu 17%, şi un profit net de 9,44 mil. lei, cu 40% mai mic decât în primele nouă luni din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO