Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a luat singură 17% din oferta Transelectrica, mai mult decât toată tranşa de retail

SIF Oltenia a luat singură 17% din oferta Transelectrica, mai mult decât toată tranşa de retail

Dan Weiler, director executiv de corporate şi invest­ment banking din BCR

Autor: Andrei Chirileasa, Carol Dan

02.04.2012, 00:05 1254

SIF Oltenia (SIF5) este cel mai mare cumpă­rător raportat până acum în oferta publică prin care statul a vândut pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL), compania care deţine monopolul transportului de energie din România.

SIF Oltenia a cumpărat 1,855 milioane de acţiuni, reprezentând aproape 17% din numărul total de acţiuni disponibile în ofertă, plătind în total 27,6 mil. lei (6,3 mil. euro). Pachetul cumpărat reprezintă 2,5% din capitalul companiei, astfel că în urma ofertei SIF Oltenia a devenit al treilea acţionar al companiei, cu 5,1% din acţiuni, potrivit unui raport transmis vineri bursei. Statul mai deţine 58,5% din acţiuni după ofertă, iar Fondul Proprietatea are un pachet de 13,5%.

Circa 500 de investitori au primit acţiuni în urma ofertei Transelectrica, dintre care aproape 120 de investitori, care au subscris pe tranşa mare, au primit acţiunile la preţul minim din ofertă de 14,9 lei.

În schimb, pe tranşa mică, dedicată investitorilor cu subscrieri de până la 500.000 de lei (114.000 de euro), concurenţa a fost mai mare, înregistrându-se peste 1.000 de ordine de subscriere. Asta a făcut ca preţul pe tranşa mică să crească la 15,71 lei, iar cei care au plasat ordine sub acest preţ nu au primit acţiuni. În total, pe tranşa mică s-au înregistrat în final 382 de tranzacţii, de unde rezultă că circa 380 de investitori au primit acţiuni.

Astfel, au existat nemulţumiri că tranşa de retail a fost prea mică, acţiunile alocate pe această tranşă reprezentând doar 10% din ofertă.

Reprezentanţii consorţiului care a intermediat oferta apreciază că la listările viitoare investitorii mici ar trebui să aibă alocate tranşe mai mari. "Suntem victimele succesului nostru. Ştiu că investitorii mici sunt nemulţumiţi. Acum aş fi crescut tranşa pentru investitorii mici la 15-20%, de la 10% cât au avut în cadrul acestei oferte. Acesta este singurul regret", a declarat vineri într-o conferinţă de presă directorul executiv de corporate şi invest­ment banking din BCR Dan Weiler, cel care a coordonat oferta Transelectrica, alături de In­ter­ca­pital Invest şi Swiss Capital.

Oferta Transelectrica a fost suprasubscrisă cu aproape 60%, în condiţiile în care solicitările investitorilor mari au depăşit cu 45,4% tranşa alocată, iar volumul de acţiuni cerut de micii investitori a fost de 2,8 ori mare decât titlurile scoase la vânzare.

Investitorii mari au cumpărat acţiunile la 14,9 lei/titlu, iar cei mici au plătit un preţ mai mare, de 15,71 lei/acţiune.

Astfel, statul a încasat 164,7 mil. lei (37,6 mil. euro). Oferta s-a derulat în perioada 14 martie - 27 martie, iar investitorii au plasat ordine de 269 mil. lei (61,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO