Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a vândut 23,8 milioane de acţiuni Petrom pentru 9,4 milioane de lei

SIF Oltenia a vândut 23,8 milioane de acţiuni Petrom pentru 9,4 milioane de lei

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, a avut în ultimii ani o strategie de consolidare a participaţiilor deţinute de societate la Petrom şi BCR

Autor: Andrei Chirileasa

13.12.2012, 00:06 744

SIF Oltenia (SIF5), unul dintre cei mai mari investitori financiari locali, a vândut marţi un pachet de 23,8 milioane de acţiuni Petrom (SNP), reprezentând 0,4% din capitalul companiei, pentru 9,425 mil. lei (2,08 mil. euro).

Unul dintre cumpărători a fost Franklin Templeton, care a raportat achiziţia unor pachete totalizând 7,4 milioane de acţiuni, pentru 2,92 mil. lei, tot în şedinţa de marţi.

SIF Oltenia a vândut acţiunile la preţul de 0,395 lei/acţiune. La finalul lunii noiembrie, SIF Oltenia cumpărase un pachet de 20 de milioane de acţiuni Petrom, de la BERD, pentru 0,37 lei/acţiune.

Din calcule rezultă că SIF Oltenia a câştigat circa 500.000 de lei din aceste tranzacţii într-un interval de două săptămâni.

BERD a vândut la finalul lunii noiembrie un pachet de 230 de milioane de acţiuni Petrom, la un preţ de 0,37 lei/acţiune, cu 6% sub cotaţia de pe bursă, printre cumpărători fiind SIF Oltenia, Franklin Templeton şi alţi investitori locali şi străini activi pe bursă. Oferta a fost suprasubscrisă cu circa 40%, interesul fiind ridicat datorită preţului, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei. În schimb, cumpă­rătorii nu au voie să vândă acţiunile timp de câteva luni.

SIF Oltenia, însă, deţinea şi înainte acţiuni Petrom. Potrivit calculelor ZF, doar în primele nouă luni ale anului SIF Oltenia a cumpărat 73 de milioane de acţiuni Petrom de pe bursă, ajungând la finalul lunii septembrie să deţină o participaţie de aproape 1,09% din companie. Tranzacţiile din ultima lună nu au modificat semnificativ participaţia deţinută de SIF5 la Petrom, care valorează în acest moment pe bursă circa 54,6 milioane de euro.

Cu acest pachet, SIF Oltenia este în top 5 acţionari ai Petrom, alături de OMV (51%), Ministerul Economiei (20,6%), Fondul Proprietatea (20,1%) şi BERD (1,62%). Fondurile administrate de Franklin Templeton au ajuns şi ele la aproape 0,65% din Petrom, după achiziţiile din ultimele luni. În schimb, americanii de la Artio se chinuie să-şi vândă participaţia de circa 0,7% pe care o mai deţin în companie.

Vânzarea pachetului de acţiuni Petrom de către SIF Oltenia ar putea avea ca scop rotunjirea profitului SIF. La zece luni, SIF5 avea profit de 62 mil. lei, cel mai mic dintre cele cinci SIF-uri, dar în condiţiile în care societatea de investiţii este singura care nu şi-a vândut participaţia la BCR şi îşi conservă participaţia la BRD.

Celelalte SIF-uri au vândut pachetele de câte 6% deţinute la BCR obţinând în schimb cash şi acţiuni Erste care sunt mai uşor de vândut pe bursă. În schimb, SIF Oltenia a continuat să investească alături de Erste în cea mai mare bancă locală, participând în acest an la o nouă majorare de capital derulată de BCR, unde are acum o participaţie de 6,7%.

SIF Oltenia avea la finalul lunii octombrie active nete de 1,46 mld. lei (325 mil. euro), cele mai mari dintre cele cinci SIF-uri. Societatea are o capitalizare de 177 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO