Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au înmulţit banii investitorilor de până la de 90 de ori de când au venit pe bursă

SIF-urile au înmulţit banii investitorilor de până la de 90 de ori de când au venit pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

23.10.2012, 00:09 2773

Înfiinţate în 1992 ca parte a primului program de privatizare în masă (prima cuponiadă), cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) au primit pe mână 30% din toate companiile de stat.

Milioane de români care au primit cupoane valorice în 1992 şi în 1995 (a do­ua cuponiadă) au devenit acţionari la cele cinci fonduri, care în 1996 s-au trans­format în societăţi de investiţii financiare (SIF). În principiu, ei ar fi trebuit să beneficieze de împărţirea echitabilă a averii acumulate de stat în perioada comunistă, la care au contribuit cu toţii. Cei care au fost numiţi să le administreze, mulţi dintre ei în funcţie şi astăzi, ar fi trebuit să le crească valoarea, să investească în economie, să creeze locuri de muncă. Ei au fost însă mai preocupaţi să-şi cimenteze poziţiile, în timp ce peste averea SIF-urilor s-a pus praful.

La 20 de ani de la înfiinţare, SIF-urile sunt una dintre cele mai puternice dovezi ale eşecului programului de privatizare din România. Pentru bursa de la Bucureşti şi pentru investitorii de pe bursă, SIF-urile reprezintă însă "miracolul" ultimilor 13 ani. Listate la 1 noiembrie 1999, SIF-urile au fost de departe cele mai profitabile investiţii de pe bursă, înmulţind banii investitorilor de 30 până la de 90 de ori. Cine ar fi cum­părat acţiuni SIF Moldova (SIF2) de 1.000 de lei în prima zi de tranzacţionare pe bursă ar fi avut acum un portofoliu de 57.000 de lei la care se adaugă dividende de peste 33.000 de lei încasate în ultimii 13 ani. Astfel, investitorul şi-ar fi înmulţit banii de circa 90 de ori.

SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Cri­şana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) au înmulţit banii de circa 60 de ori, iar SIF Muntenia (SIF4) a multiplicat de 31 de ori investiţia.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO