SIF-urile au luat 20% din oferta de la Biofarm şi au ajuns la 87% din acţiuni

5 mai 2014 Autor: Roxana Pricop

SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Ba­nat-Cri­şana (SIF1), care deţine 5% din SIF Muntenia, au preluat 205,2 milioane de acţiuni Biofarm de la investitorii care au subscris în cadrul ofertei de preluare a producătorului de medicamente, reprezentând 18,75% din totalul acţiunilor din ofertă. Astfel, trei SIF-uri au ajuns să controleze aproape 87% din capitalul Biofarm.
 
SIF Muntenia (SIF4) a derulat în perioada 9 - 30 aprilie o ofertă publică obligatorie de preluare a unui pachet reprezentând 45,72% din capitalul produ­cătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), pentru care a pus la bătaie 152,7 milioane de lei (34 mil. euro). Oferta a fost intermediată de firma de brokeraj Swiss Capital, iar preţul oferit a fost de 0,305 lei pentru o acţiune Biofarm. Oferta a avut loc în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au obligaţia de a derula o ofertă publică la Biofarm, companie la care cele două SIF-uri deţin împreună 54% din acţiuni. Potrivit legii, un investitor care depăşeşte pragul de 33% din capitalul unei companii listate are obligaţia să facă ofertă de preluare pentru acţionarii minoritari. Oferta a devenit obligatorie după ce SIF Banat-Crişana a preluat 5% din SIF Muntenia.
 
În cadrul ofertei, investitorii au vândut către SIF Muntenia 205,2 milioane de acţiuni, valoarea totală a acţiunilor subscrise fiind de 62,58 milioane de lei. Astfel, cele două SIF-uri au ajuns să îşi crească participaţia la 72,75% din capitalul companiei. În acţionariat se mai află şi SIF Moldova cu un pachet de 13,8% din capital. SIF Moldova deţine 5% din capitalul SIF Muntenia. Astfel, trei SIF-uri „aliate“ deţin împreună aproape 87% din capitalul producătorului de medicamente. Restul de 13% din capital este deţinut de mai mulţi investitori de pe bursă.
 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.05.2014

 

Cuvinte cheie:
sif
, actiuni
, biofarm
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide