Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au marcat pierderi de 21 mil. € în câteva zile ca urmare a prăbuşirii acţiunilor Erste cu 23%

SIF-urile au marcat pierderi de 21 mil. € în câteva...

Autor: Adrian Cojocar

09.07.2014, 21:00 741

SIF Banat-Crişana (SIF1), condusă de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, a fost principala victimă de pe bursa de la Bucureşti a corecţiilor drastice înregistrate în ultimele patru zile de titlurile băncii austriece Erste Bank cu 23% pe bursele de la Bucureşti şi Viena, valoarea participaţiei deţinute de SIF la Erste scăzând cu aproximativ 82,9 mil. lei (aproape 19 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza ultimelor date disponibile de la finele lunii martie.

Erste a anunţat joia trecută că avansul provizioanelor pentru riscul de credit în România şi în Ungaria va conduce la o majorare în acest an cu 700 milioane de euro a costului riscului pentru Erste Group, până la 2,4 mld. euro, iar banca va înregistra pierderi record în acest an, de 1,6 miliarde de euro, după un profit simbolic consemnat anul trecut, de doar 61 mil. euro.

La 31 martie SIF Banat-Crişana deţinea peste 3,4 milioane de titluri Erste Bank, reprezentând 0,8% din capitalul băncii aus­triece, în numai câteva zile valoarea partici­paţiei coborând de la 360 mil. lei la 277 mil. lei. Corecţiile de pe titlurile Erste au şters circa 5% din activul net al SIF.

SIF Banat-Crişana este singura SIF care şi-a crescut în ultimul an şi jumătate ex­punerea pe titlurile Erste Bank, în con­diţiile în care nu a fost presată de acţionari să distribuie dividende.

De cealaltă parte, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia au vândut masiv în ultimii doi ani acţiuni Erste, astfel că la 31 martie acestea mai deţineau doar pachete minore de acţiuni la banca austriacă. La acea dată SIF Moldova mai deţinea 360.000 de titluri Erste, care valorează în prezent 29 mil. lei pe bursă, după ce valoarea participaţiei a scăzut cu 8,7 mil. lei în ultimele zile.

Totodată SIF Transilvania îşi lichidase integral până la finele lunii martie deţinerea la Erste, iar SIF Muntenia mai deţinea un pachet simbolic, de 46.000 de acţiuni evaluate în prezent la 3,7 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO